Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Na súde sa sporia o nápad

Miloš Ihnát tvrdí, že je spoluautorom myšlienky zastrešovania nákladných vagónov.
Miloš Ihnát tvrdí, že je spoluautorom myšlienky zastrešovania nákladných vagónov.

KOŠICE - Spor o jednoduchý nápad zastrešenia nákladných vagónov sa ocitol na košickom Krajskom súde. Žalobu podal Miloš Ihnát, pretože ho vraj nezákonne odňali zo spoluautorstva v patente. Požaduje za to 600-tisíc. Kvôli tomu údajne stratil aj prácu. Oficiálnym dôvodom malo byť vážne porušenie pracovnej disciplíny. V tom čase však požadoval odmenu za realizáciu projektu. Ďalší autor Ladislav Gomboš tvrdí, že s myšlienkou prišiel len on.

„Sedeli sme spolu a navzájom sa inšpirovali. Potom sme to dali na papier. Robili sme na tom obaja, a tak by som mal byť uvedený ako spoluautor,“ tvrdí Miloš Ihnát, ktorý priniesol na súd aj doklady o svojom pôsobení pri vývoji projektu. Jediným autorom sa však cíti Ladislav Gomboš: „Požiadali ma, či by som nepomohol s riešením zastrešenia vagónov smerujúcich do Ruska a na Ukrajinu. Firma v nich prevážala tovar, ktorý sa ničil. Pri rozhovore s manželkou som dostal nápad a hneď ho aj nakreslil. Miloš Ihnát podľa neho prišiel oveľa neskôr a len technicky zabezpečoval komunikáciu s kompetentnými.“ Ihnát jeho tvrdenia odmieta. Sudkyni predložil časť projektu, ktorý zhotovil sám. Na rozlúsknutie problému sú potrebné ešte výpovede ďalších svedkov, a tak sa pojednávanie odročilo na máj tohto roka.
Vozne využívajú
Spoločnosť U.S. Steel Košice, pre ktorú patent - úžitkový vzor zastrešenia ruských vysokostenných vagónov navrhli, skúša v praxi výhody návrhu. Potvrdili to Miloš Ihnát i Ladislav Gomboš. Miloš Ihnát okrem patentového spor u vedie na okresnom súde v Košiciach i spor o pracovnoprávny vzťah. „Nekomentujeme prebiehajúce súdne spory,“ uviedol hovorca spoločnosti J. Bača.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu