Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Podvyživené mesačné dievčatko zachránili v poslednej chvíli

Mesačná Rebeka mala pri hospitalizácii len 2 100 gramov. Zobraziť galériu (2)
Mesačná Rebeka mala pri hospitalizácii len 2 100 gramov.

MICHALOVCE/IŇAČOVCE - Doslova v hodine dvanástej našla v zúboženom stave privátna lekárka len mesačnú Rebeku z Iňačoviec. Dievčatko vážilo len 2 100 gramov, bolo značne zanedbané, podvyživené a so zápalom pľúc. Dieťa sa narodilo zdravé, teraz mu však išlo o život.

„Privátna lekárka bola v Iňačovciach očkovať deti. Dievčatko našla len náhodne, bolo v zúboženom stave, dehydrované a ťažko podvyživené. Malo úplne rozvrátené vnútorné prostredie. Keby ho lekárka nenašla, dievčatko by neprežilo,“ upresnila primárka detského oddelenia nemocnice v Michalovciach Dana Jurečková.

Malú Rebeku hospitalizovali v utorok. Okúpali ju, nasadili jej kyslíkovú a antibiotickú infúznu liečbu. Odvtedy už pribrala a má 2 390 gramov. Matka dieťaťa tvrdí, že o dcéru sa riadne starala. Z pôrodnice si domov doniesla zdravú Rebeku s váhou 2 600 gramov. „Dojčila som ju, neviem, čo sa stalo, že ochorela,“ tvrdí matka Silvia Lojziová (37), ktorá má ešte ďalšie tri deti.

Dlhoročná prax na detskom oddelení v nemocnici v Michalovciach však ukázala, že hlavne matky z osád o svoje deti nejavia záujem. Aj keď ich v nemocnici vyliečia, nie je tej sily, aby si rodičia po dieťa prišli. „Momentálne máme na oddelení 6 takýchto detí. V minulom roku sme mali až 78 takýchto prípadov,“ dodáva primárka D. Jurečková.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu