Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Teroristický útok v Turecku: 4 mŕtvi, 68 zranených

Bomba bola odpálená na diaľku v centre mesta neďaleko päťhviezdičkového hotela, keď okolo prechádzal autobus vezúci vojakov.
Bomba bola odpálená na diaľku v centre mesta neďaleko päťhviezdičkového hotela, keď okolo prechádzal autobus vezúci vojakov. (Zdroj: ČTK)

ANKARA - Najmenej štyri osoby prišli vo štvrtok o život a 68 bolo zranených pri výbuchu bomby uloženej v automobile v tureckom meste Diyarbakir na kurdskom juhovýchode krajiny.

Bomba bola odpálená na diaľku v centre mesta neďaleko päťhviezdičkového hotela, keď okolo prechádzal autobus vezúci vojakov. Medzi mŕtvymi sú podľa agentúry Dogan najmenej dvaja vojaci a medzi zranenými i obeťami sú aj stredoškolskí študenti z neďalekej školy. Polícia už údajne zadržala dvoch podozrivých mužov, ktorí sa z oblasti výbuchu pokúšali utiecť. Útok je podľa polície dielom kurdských separatistov. Explózia podľa televíznych záberov zničila niekoľko automobilov a na okolitých budovách porozbíjala okná.

Mesto Diyarbakir už bolo terčom viacerých bombových útokov počas dvoch desaťročí trvajúceho separatistického konfliktu. Snaha kurdských povstalcov zo Strany kurdských pracujúcich (PKK) o autonómiu od roku 1984 pripravila o život už viac než 37 000 ľudí. Eskalujúci konflikt viedol tureckú vládu k uskutočneniu viacerých cezhraničných operácií proti PKK, ktorá zo severného Iraku podniká útoky na turecké ciele.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu