Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KOALIČNÁ KRÍZA Kľúčový deň pre Danka: VIDEO Pritvrdil už aj Most, ticho pred búrkou na grémiu

Andrej Danko dnes so spolustraníkmi rozhoduje, ako ďalej. Zobraziť galériu (7)
Andrej Danko dnes so spolustraníkmi rozhoduje, ako ďalej. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Ide o všetko. Po niekoľkodňovej dovolenke sa Andrej Danko rozhodne ako ďalej v koalícii. Po turbulentných dňoch majú dnes národniari vyniesť ortieľ či s Ficom a Bugárom vydržia v koalícii. Situáciu sledujeme ONLINE.

Predsedníctvo SNS dnes poobede rozhodne, ako ďalej v koalícii

Národniari chcú doplniť koaličnú zmluvu a majú viaceré požiadavky voči koaličným partnerom

Koaličnú krízu sledujeme ONLINE

15:26 Andrej Danko ostáva v koalícii, ale je pripravený rokovať o zmenách v koaličnej zmluve.

13:21 Tlačová beseda po predsedníctve národniarov bude o 15:00. Prinesieme vám ju naživo.

Danko - brífing o rokovaní predsedníctva SNS

13:10 Na predsedníctvo prišiel aj tajomník na ministerstve obrany Lukáš Parízek

Predsedníctvo SNS 2

13:07 Členovia SNS sa zbiehajú v centrále strany v Bratislave

Predsedníctvo SNS

12:57 Rokovanie predsedníctva SNS by sa malo onedlho začať.

12:10 Andrej Danko už dorazil centrály SNS.

11:54 Gábor Gál z Mostu hovorí o koaličnej kríze

G.GÁL: V koalícii komunikujeme, dúfam, že to tak bude aj naďalej

11:52 Danko má plnú podporu od straníckych kolegov

Andrej Danko má plnú podporu celého predsedníctva SNS

11:39 Z politických hádok ťaží Kotleba

„Je celkom pravdepodobné, že časť voličov SNS prešla k ĽSNS. Takáto väzba tam môže byť, ale nemusí byť automatická. Nie všetci, čo odskočili od SNS, prešli k ĽSNS, mohli sa tiež zaradiť medzi nevoličov,“ uviedol Mesežnikov a zdôraznil, že percentá nemožno len mechanicky sčítať a odčítať, ale bolo by na to potrebné hlbšie dotazovanie. „Je celkom možné, že čiastkovým víťazom celej kauzy je Kotlebova strana, ktorá živí predstavu, že všetky strany, či už vládne, alebo opozičné, sú rovnako zodpovedné za problémy a táto koaličná kríza kotlebovcom nahráva do kariet,“ dodal šéf Inštitútu pre verejné otázky. 

11:37 Prieskum ukázal, že Andrej Danko šliapol vedľa

Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko šliapol vedľa, keď vypovedal Koaličnú zmluvu. Uviedol to politológ Grigorij Mesežnikov z Inštitútu pre verejné otázky, ktorý tak reagoval na výsledky prieskumu agentúry Polis Slovakia pre agentúru SITA, z ktorého vyplynulo, že iba 13,3 percenta voličov SNS krok Andreja Danka schvaľuje.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

„Výsledky prieskumu potvrdzujú to, že SNS nepresvedčila a z pohľadu tejto strany bolo vypovedanie Koaličnej zmluvy kontraproduktívne,“ povedal Mesežnikov pre agentúru SITA a dodal, že konanie predsedu SNS Andreja Danka bolo nezrozumiteľné a odradilo to časť voličov jeho strany.

11:32 Ak Slovenskej národnej strane niekto uberá percentá, tak je to Kotleba

Politológ Ján Baránek tvrdí, že Kotlebova strana môže mať ešte viac voličov, pravdepodobne totiž pri nej funguje fenomén skrytého voliča. Baránek však tiež zdôraznil, že strana Mariana Kotlebu môže mať ešte viac voličov. S najväčšou pravdepodobnosťou totiž podľa neho pri tejto strane funguje fenomén skrytého voliča.

Reálne môže mať podľa Baránka strana Kotlebu o štyri až päť percent viac voličov. Politológ tiež uviedol, že Smer-SD neuberá voličov Slovenskej národnej strane. Ak Slovenskej národnej strane niekto uberá percentá, tak je to podľa Baránka Kotlebova strana. Baránek na záver dodal, že SNS zaznamenala v prieskume pokles, no až časom uvidíme, či bude tento pokles stály. SNS sa podľa neho môže vrátiť na pôvodné preferencie. Dodal, že prieskum robili vo vypätej atmosfére a treba ho tak aj vnímať.

11:20 Prvý prieskum po vypuknutí krízy nahráva Kotlebovi, potába Danka

Tri súčasné koaličné strany by už vládu nezostavili. 

11:12 Ministri z Mostu kritizujú SNS a Smer

Lucia Žitňanská (min. spravodlivosti), László Sólymos (min. živ. prostredia) a Árpád Érsek (min. dopravy) kritizujú koaličných kolegov. "Súčasné dianie na politickej scéne je prejavom neúcty voči všetkým občanom Slovenska vrátane voličov vládnych strán."

"Vyzývame preto lídrov koaličných strán k zodpovednosti a ku konštruktívnej diskusii za rokovacím stolom. Jedine rokovaním je možné dosiahnuť definitívne  a rýchle ukončenie krízy. Na to je predovšetkým potrebné, aby strany mali ochotu neodkladne nájsť rozumné kompromisy. Občanom sme sľúbili stabilnú vládu a je našou zodpovednosťou tento náš sľub aj napĺňať," píšu vo vyhlásení.

Každý deň sa situácia mení

Šéf parlamentu Danko sa vrátil na Slovensko po niekoľkých dňoch, ktoré strávil na exotickej dovolenke. SNS-áci poslali posledné dni koaličným partnerom tvrdé odkazy. Niektorí členovia strany chcú vraj odísť z vlády. Preto zvažujú, či ostanú. Toto je najdôležitejšie posolstvo zo strany SNS, ktorá dnes rozhodne, ako ďalej.

KOALIČNÁ KRÍZA Kľúčový deň
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Andrej Danko)

Dnes sa uskutočnilo poslanecké grémium, ktoré zvolal Danko. Poslanecké grémium bolo napriek kríze v koalícii bezproblémové a riešili sa len oslavy 25. výročia prijatia ústavy. Povedal to po rokovaní šéf poslaneckého klubu koaličnej strany Most-Híd Gábor Gál. "Komunikujeme, robíme na zákonoch a dúfam, že to bude tak pokračovať aj ďalej. Verím, že v koalícii bude konsenzus. Nežijeme však v sterilnom svete, môžu byť stále nejaké sváry a nedorozumenia," priznal.

Predsedníctvo rozhodne

Následne sa poobede budú národniari dohadovať na predsedníctve strany, ako budú postupovať na zajtrajšej koaličnej rade. Predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák na margo predsedníctva svojej strany povedal, že sa bude diskutovať a všetky možnosti sú otvorené. "Uvidíme, aký bude názor členov," avizoval s tým, že v poslaneckom klube SNS sú rôzne názory na zotrvanie národniarov v koalícii. Uistil však, že líder strany Andrej Danko má podporu predsedníctva.

Tibor Bernaťák
Zobraziť galériu (7)
Tibor Bernaťák  (Zdroj: SITA)

Podpredseda SNS Anton Hrnko na margo zotrvania strany v koalícii vyhlásil, že na to svoj názor má, ale prezradí ho až po predsedníctve. "Môj názor je taký, aký je," podotkol.

Anton Hrnko
Zobraziť galériu (7)
Anton Hrnko  (Zdroj: TASR)

Dianie v strane SNS budeme dnes pozorne sledovať.

Fico ustúpil vyhrážkam SNS

Včera dokonca premiér Fico nezvolal tradičné zasadnutie vlády a ustúpil tak tlaku SNS. Fico to urobil šalamúnsky. Národniari sa vyhrážali, že ak Fico zvolá vládu, odídu z koalície.

Komplikované vzťahy 

Danko má s Ficom komplikovaný vzťah. Priznal to aj sám. "Musím skonštatovať, že nás čaká ešte veľa stretnutí, aby sa obnovila aspoň elementárna úroveň dôvery," povedal predseda SNS.

Koaličná kríza sa ťahá už tretí týždeň, pričom každý deň sa udeje niečo nové.

Robert Fico a Andrej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Národniari majú požiadavky a chcú meniť koaličnú zmluvu

Slovenská národná strana chce prísť na rokovanie Koaličnej rady s viacerými programovými požiadavkami, ktoré sa národniarom doteraz nepodarilo presadiť a narážajú na odpor viacerých ministrov za Smer. 

SNS bude klásť dôraz na sociálne opatrenia, ktoré majú pomôcť rodinám a dôchodcom, ide napríklad o presadenie 13. platu, ktorý by nebol zaťažený odvodmi a daňami, pre každého zamestnanca. Predseda SNS Danko hovorí o 13. plate od marca. Národniari tiež presadzujú ďalšie výhody pre zamestnancov. Ide napríklad o cestovné šeky. Tie by mali dostávať aj dôchodcovia.

Keďže sa darí ekonomike štátu, SNS presadzuje zníženie daňového zaťaženia. V štátnej správe chcú národniari dosiahnuť rast minimálnej mzdy. Pri týchto témach však narážajú na neochotu ministra financií Petra Kažimíra.

Viac o téme: KoalíciaGrémiumRobert FicoSNSBéla BugárAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu