Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nové informácie o terore v Petrohrade: FOTO Identita útočníka odhalená, 23-ročný Kyrgyz Akbardžon

Údajný útočník z petrohradského metra Akbardžon Džalilov. Zobraziť galériu (7)
Údajný útočník z petrohradského metra Akbardžon Džalilov.

PETROHRAD - Atentátnik, ktorý zrejme v pondelok útočil v metre v Petrohrade, bol podľa kirgizskej rozviedky rodák z Kirgizska a mal ruské občianstvo. Uviedla to dnes agentúra AFP. Výbuch trhaviny v metre si vyžiadal zatiaľ 11 obetí, ďalších päť desiatok ľudí bolo zranených. V ruskom veľkomeste dnes začína platiť trojdňový smútok.

"Kamikadze z petrohradského metra sa narodil v roku 1995 v Kirgizsku a volal sa Akbardžon Džalilov," povedal agentúre AFP hovorca kirgizskej spravodajskej služby. Dodal, že mal pravdepodobne ruské občianstvo. Štátny výbor národnej bezpečnosti (GKNB) Kirgizska túto informáciu odmietol dnes komentovať. "Bol to občan Ruska, takže sa obráťte tam," odkázal GKNB, ktorého citovala agentúra RIA Novosti.

Akbardžon Džalilov
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: vk.com)

Ako napísala agentúra Interfax, ruská polícia vraj podozrieva zo spáchania bombového útoku v Petrohrade samovražedného atentátnika zo strednej Ázie, ktorý mal väzby na radikálnych islamistov.  

Akbardžon Džalilov
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: vk.com)

 

Bombu mal útočník na chrbte

Bombu, ktorá explodovala medzi dvoma stanicami metra, mal muž v batohu na chrbte, uviedla agentúra. Polícia pátra po druhej osobe, ktorá nechala v inej stanici nefunkčnú nálož, ktorú policajti zlikvidovali.

Trhavina explodovala medzi stanicami Senné námestí (Sennaja ploščaď) a Technologický inštitút (Těchnologičeskij inštitút). Výbuch si vyžiadal jedenásť mŕtvych a takmer 50 zranených. Nálož, ktorá nevybuchla, bola objavená v stanici Námestie povstania (ploščaď vosstanija).

Vyšetrovatelia sa domnievajú, že páchateľom krvavého teroristického útoku je dvadsaťtriročný muž pôvodom z nešpecifikovanej stredoázijskej krajiny.

Nové informácie o terore
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA,/AP)

Policajti doposiaľ pátrali po inom mužovi, ktorého tvár zachytili bezpečnostné kamery v priestoroch podzemnej dráhy. Niektoré ruské weby snímka z kamier zverejnili. Podľa ruských novinárov, ktorí sa odvolávajú na svoje zdroje v bezpečnostných službách, išlo o muža "neslovanského" vzhľadu s pokrývkou hlavy, ktorá je bežná v "južných regiónoch". Tento človek sa však podľa Interfaxu sám prihlásil na polícii, aby preukázal svoju nevinu.

Údajný podozrivý sa sám prihlásil na polícii, kde vraj dokázal svoju nevinu.
Zobraziť galériu (7)
Údajný podozrivý sa sám prihlásil na polícii, kde vraj dokázal svoju nevinu.  (Zdroj: Twitter)

Ďalšie ruské médiá už skôr priniesli iné verzie tragickej udalosti. Podľa zvyčajne dobre informovaného petrohradského servera Fontánka podozrivý muž nastúpil v stanici Petrohradská (Petrogradskaja) asi 20 minút pred explóziou. Výbušninu vraj ukryl vo vagóne pod sedadlo. Televízia REN zase tvrdí, že atentátnik nastúpil v stanici Senné námestí, položil aktovku s trhavinou na podlahu a vagón opustil. Hneď nato nálož explodovala. Žiadnu z týchto verzií vyšetrovatelia nepotvrdili.

Nové informácie o terore
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

Podľa televízie REN vyšetrovatelia nevylučovali, že páchateľ do metra zámerne prišiel v "neslovanském" úbore, aby vyšetrovateľa zmiatol.

Nefunkčnú nálož, ktorú dnes polícia našla v stanici metra Námestie povstania, obsahovala podľa agentúry Interfax kilogram výbušniny a bola zamaskovaná ako hasiaci prístroj. Policajní pyrotechnici neskôr nálož zneškodnili. Sila nálože, ktorá na inom mieste vybuchla, sa odhaduje na 300 gramov až pol kilogramu klasickej trhaviny.

Za útokom mohol byť Daeš

Výbor štátnej bezpečnosti Kazašskej republiky (KNB RK) dnes nevylúčil, že na pondelkovom bombovom útoku v petrohradskom metre sa mohla podieľať teroristická organizácia Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra TASS.

Zástupca šéfa KNB RK Nurgali Bilisbekov uviedol, že "príznaky účasti Daeš priamo existujú". Pripomenul, že s IS je spojených množstvo rôznych teroristických organizácii - veľkých i malých.

Metro už jazdí

etrohradské metro, ktoré sa stalo v pondelok terčom bombového útoku, obnovilo dnes svoju prevádzku. Oznámilo to dnes dopravné oddelenie mesta.

"Petrohradské metro dnes ráno úplne obnovilo svoju prevádzku na všetkých linkách a staniciach. Autobusy, ktoré kopírovali linky metra, budú v prevádzke do 10.00 h (9.00 h SELČ)," uviedlo dopravné oddelenie.
      

Viac o téme: VýbuchMetroPetrohrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu