Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Žena podstúpila komplikovaný cisársky rez: Keď sa prebudila z kómy, nemala nohy!

Lekári z Elly spravili doživotného invalida Zobraziť galériu (2)
Lekári z Elly spravili doživotného invalida (Zdroj: profimedia.sk)

Tridsaťjedenročná Britka prežila komplikovaný pôrod, no to, čo nasledovalo po ňom, nečakala ani v najhoršom sne. Keď sa totiž o päť dní neskôr zobudila, nemala nohy. Podľa dostupných informácií pochybil personál nemocnice, ktorý žene včas nezistil krvnú zrazeninu.

Tridsaťjedenročná Ella sa veľmi tešila na svojho ďalšieho potomka, no jej pôrod sa nečakane skomplikoval. Kvôli stavu, ktorý sa nazýva placenta accreta (keď placenta prerastie stenu maternice, pozn. red.) musela urýchlene podstúpiť cisársky rez, počas ktorého stratila šesť litrov krvi. Dostala päť krvných transfúzií a maternica jej bola vyoperovaná. Pacientke išlo doslova o život, preto ju lekári uviedli do indukovanej kómy a previezli na jednotku intenzívnej starostlivosti. Tam personál jej zdravotný stav kvôli hrozbe zvýšenej zrážanlivosti krvi monitoroval každú hodinu. 

Po obrovskej traume prišiel zázrak: Češka (33) porodila dieťa v kóme, lekári jej dávajú nádej

Po piatich dňoch sa Ella konečne prebudila s tým, že sa nevedela dočkať, kým po prvýkrát uvidí svoju dcérku Winter Rose. No zároveň s tým sa dozvedela najhoršiu správu v živote. Prišla totiž o obe dolné končatiny. Lekári jej ich pod kolenami museli amputovať.

Žena podstúpila komplikovaný cisársky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Kto je za Clarkovej zmrzačenie zodpovedný? 

Podľa všetkého samotní lekári. Pacientku totiž jeden deň zabudli skontrolovať a prišli za ňou až za šesť hodín. V tomto čase sa už v jej nohách vytvorili krvné zrazeniny, kvôli ktorým v nich prestala cirkulovať krv. Okamžite ju previezli na operačnú sálu, kde sa chirurgovia snažili napraviť to, čo pokazili. Obnoviť krvný obeh v končatinách sa im už ale nepodarilo. 

"Priviesť na svet svoje dieťa by malo byť tým najkrajším momentom v živote. Nemala som tušenia o tom, čo sa so mnou deje. Uspali ma, aby vykonali cisársky rez a hneď potom ma uviedli do kómy. Keď ma znovu priviedli k vedomiu, myslela som, že som sa prebudila po cisárskom reze. Tešila som sa, že uvidím malú," hovorí Ella. Namiesto toho jej ale doktori oznámili, že kvôli komplikáciam počas operácie prišla o obe nohy. 

O osem detí sa stará bez nôh

Invalidita mladej žene pochopiteľne značne sťažuje život. Okrem bábätka sa musí starať o svojich ďalších sedem detí, takže sa s manželom budú riadne obracať. Ella sa s nečakanou situáciou, ktorú jej osud prichystal, bude vyrovnávať ešte dlho. "Spávam dolu v obývačke, lebo s vozíkom by som sa po schodoch do spálne nevyštverala. Učím sa chodiť na protézach, no ešte to potrvá, kým si na ne zvyknem. Chodím aj na terapiu, ktorá mi pomáha vyrovnať sa s týmto šokom, no pravdou je, že môj život sa navždy zmenil. Z aktívnej matky sa stala invalidka."

Žena podstúpila komplikovaný cisársky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Ellin zdravotný stav negatívne vplýva aj na ostatných členov rodiny. Jej päťročná dcéra sa na ňu napríklad nedokáže pozrieť, pretože sa mamy bojí, najstaršej dcére sa zas výrazne zhoršil prospech v škole. Nemocnica, v ktorej Clarkovú operovali, sa pacientke ospravedlnila, no zrejme bude čeliť aj súdnej žalobe. 

Viac o téme: PôrodAmputáciaCisársky rezKrvná zrazenina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu