Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zúfalý predvolebný boj: Exministrovi Galkovi praskli nervy, drsná hádka kvôli prieskumom!

Exminister zaútočil na známeho politológa Zobraziť galériu (3)
Exminister zaútočil na známeho politológa (Zdroj: SITA, Topky)

BRATISLAVA - Blížia sa voľby a zdá sa, že nervozita stúpa. Aspoň u niektorých politikov. Bývalého ministra Ľubomíra Galka vytočili posledné prieskumy dvoch agentúr, ktoré jeho stranu SAS poslali mimo parlament. Svoj hnev dal najavo aj verejne, keď na blogu obvinil prieskumné agentúry z manipulácie údajov. Vzápätí mu úder vrátil známy politológ Ján Baránek.

Pred pár dňami napísal Galko blog, v ktorom obviňuje agentúry Polis a MVK z toho, že strane Sloboda a Solidarita zrejme úmyselne uberajú percentá. "Ani jedna nemá webovú stránku, oficiálne pomaly nič nezarábajú, „sídlia“ kdesi v tramtárii v panelákových bytoch, odkiaľ zrejme robia aj svoju telefonickú či koordinačnú (pri omnibusoch cez anketárov) podnikateľskú „činnosť“." napísal na blogu hnonline.sk.

Galko by mal ísť k psychiatrovi

Obvinil tiež známeho politológa Jána Baránka z plagiátorstva a manipulácie výsledkov. Vraj okopíruje výsledky ďalšej agentúry Focus, upraví ich a následne publikuje. Dodal, že Baránkova agentúra Polis nie je ani členom asociácie výskumných agentúr SAVA. Tieto obvinenia nenechali chladným samotného Baránka. Najavo mu to dal v komentári pod článkom. "Nadobudol som vážnu obavu, že trpíte nejakou formou obsedantno-kompulzívnej poruchy, vo vašom prípade zrejme prevažuje obsedantná zložka. Preto by som od vás chcel, podobne ako vy odo mňa, dôkaz. V tomto prípade potvrdenie od odborníka, najlepšie psychiatra, že ste spôsobilý pre výkon verejnej funkcie, resp. pre výkon funkcie poslanca NR SR," napísal politológ.

Zúfalý predvolebný boj: Exministrovi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky)

Galka prirovnal k Mečiarovi aj Slotovi, ktorí podobne ako on útočili na jeho agentúru. Aj oni používali podľa neho vyfabrikované obvinenia. "Zhodou okolností, vždy to boli voľby, kedy sa do NR SR ich strany nakoniec nedostali. Takisto zhodou okolností, ani jeden z nich sa mi po voľbách neospravedlnil," dodal Baránek.

Osobné preferencie namiesto meraní

Slovná prestrelka pokračovala v komentároch ďalej. Galko Baránkovi odporučil, aby sa jeho agentúra zaradila do vyššie spomenutej agentúry a aby jeho prieskumy prešli testom dôveryhodnosti. Tiež chcel od neho zverejnenie faktúr za hovory, ktoré by dokázali systematickosť prieskumov a nie jeho "vlastnú tvorbu". Na to mu politológ odpovedal, že nevstúpi, lebo SAVA v minulosti neriešila podozrenia z korupcie v agentúrach. "Ja som to bol, čo vám asi uniklo, kto tému manipulácie prieskumov a možnej korupcie, v minulosti v médiách ako prvý nastolil. Ja si naozaj myslím, že nie ste v poriadku," odkázal mu.

Zúfalý predvolebný boj: Exministrovi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky)

Ste ako eštébák

Prestrelka pokračovala aj v ďalších komentároch. Galko obvinil Baránka z dlhov. Na to mu ale politológ odpovedal, že dlhy má zväčša splatené, ale výmaz z databázy mešká. Drsné obvinenia si vymieňali obidve strany. "S Vami nemá zmysel žiadna diskusia, budete si mlieť svoje. Bojujem tu proti korupcii od času, kedy ste ešte nosili plienky a budem bojovať, ak Boh dá, keď už vy budete zabudnutý. Pán Galko, ja som človek, ktorý tu za bolševika bojoval aj za slobodu slova. Bol som obvinený, vyšetrovaný, prenasledovaný. Spolu s Jánom Budajom a dnes už nebohým A. Srholcom sme mali obvinenia zo znásilnenia maloletej! Samozrejme vymyslené. Vy si vymýšľate podobne, ako vtedy tí eštébáci. Vy si nezaslúžite 4%, ktoré máte v Polise ako strana. Vy ako osoba si nezaslúžite nič. Lebo používate špinavé metódy," napísal Baránek.

Atmosféra pred voľbami hustne

Na záver mu exminister ešte vytkol agresívny tón a debata skončila. "Poznám mnohých ľudí z vašej brandže, ale ako vybuchnutý tlakový hrniec sa nespráva nikto. Ale napriek tomu sa teším na chvíľu, keď sa osobne prekonáte a SAS aspoň raz "nameriate" 5 percent," uzavrel Galko. Aj táto slovná vojna medzi známym politológom a bývalým ministrom obrany značí, že atmosféra pred voľbami bude len a len hustnúť. Vyzerá to, že sa máme na čo tešiť.

Viac o téme: PrieskumAgentúraĽubomír GalkoSASPolisJán Baránek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu