Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Vzbúrenci na Ukrajine navrhujú vytvorenie bezpečnostnej zóny sledovanej OBSE

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Vodcovia separatistov na východe Ukrajiny navrhli dnes Kyjevu podmienky prímeria zodpovedajúce sedembodovému plánu urovnania konfliktu na Ukrajine, ktorý v stredu predstavil ruský prezident Vladimir Putin. Informovala o tom agentúra Reuters.

Lídri samozvaných republík v Doneckej a Luhanskej oblasti navrhli vytvorenie "bezpečnostnej zóny" rozdelenej na päť sektorov, z ktorých každý by malo kontrolovať 40 pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Vodcovia vzbúrencov zároveň uviedli, že v rámci prímeria umožnia vytvorenie humanitárneho koridoru pre utečencov, čo by malo pomôcť "stabilizovať situáciu a zastaviť krviprelievanie".

Podľa predsedu Výboru pre ľudské práva pri kancelárii ruského prezidenta Michaila Fedotova sú návrhy na prímerie zo strany Kyjeva a proruských separatistov svetlom na konci tunela.

"Ak sa podarí dosiahnuť dohodu o prímerí, bude to znamenať, že sa otvorí cesta k normálnym rokovaniam, k normálnemu dialógu. Prvým dôležitým krokom je prímerie," uviedol Fedotov.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu