Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Politológ: Novela je dôsledok politického obchodu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Novela ústavy, ktorú dnes schválil parlament, je dôsledok politického obchodu Smeru-SD a KDH. Dnes to povedal politológ Grigorij Mesežnikov. Podľa Mesežnikova novela spojila dve nesúrodé veci.

"Smer to chcel využiť pred prezidentskými voľbami, pre KDH je to konštantná agenda," povedal Mesežnikov v súvislosti so zakotvením definície manželstva v ústave. Podľa neho teraz nastane interpretačný boj o to, či bude možné do budúcnosti uzákoniť nejakú formu zväzkov osôb rovnakého pohlavia. Smer-SD je pritom členom Strany európskych socialistov, v ktorej mnohé členské strany túto agendu podporujú.

"Smer je formálne členom Strany európskych socialistov, ale nie je to sociálnodemokratická strana. Týmto Smer potvrdil svoje predstavy o kultúrno-etických otázkach, ktorá sa od štandardnej ľavice líši," povedal Mesežnikov.

Mesežnikov si nemyslí, že by bola spolupráca Smeru-SD a KDH základom pre budúcu koalíciu. "Je to situačná spolupráca, ktorá sa hodila obom stranám. Na to, aby v budúcnosti vznikla vládna koalícia, je to však málo," dodal Mesežnikov.

Parlament dnes schválil novelu ústavy z dielne Smeru-SD a KDH. Okrem iného zavádza previerky spôsobilosti pre sudcov a berie im trestnoprávnu imunitu. Novela tiež ústavne zakotvuje manželstvo ako jedinečný zväzok jedného muža a jednej ženy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu