Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Amnesty International: Novelu ústavy o manželstve považujeme za diskriminačnú

Pohľad na tabuľu s výsledkami hlasovania počas rokovania Národnej rady na ktorej poslanci schválili novelu Ústavy SR
Pohľad na tabuľu s výsledkami hlasovania počas rokovania Národnej rady na ktorej poslanci schválili novelu Ústavy SR (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Novela ústavy definujúca manželstvo ako zväzok muža a ženy, ktorú v stredu schválili poslanci NR SR, je podľa Amnesty International Slovensko diskriminačná.

Práve definícia manželstva, ktorá je súčasťou novej ústavy, je podľa nich v rozpore s medzinárodným právom a právom Európskej únie v oblasti ľudských práv a budú ňou LGBTI ľudia diskriminovaní na základe ich sexuálnej orientácie. Dnes o tom informovala Jela Dobošová z Amnesty International Slovensko.

„Prijatie tohto zákona predstavuje pre Slovensko jasný krok späť v jeho povinnosti bojovať proti všetkým formám diskriminácie a je v rozpore s pozitívnymi opatreniami, ktoré boli prijaté práve na splnenie tohto cieľa,“ uviedla Dobošová. Ako dodala, patrí medzi ne napríklad revízia Trestného zákonníka z minulého roka, ktorá pridala k osobitným motívom trestných činov nenávisť pre sexuálnu orientáciu.

Zmena ústavy definuje manželstvo ako "“jedinečný zväzok jedného muža a jednej ženy”. Ako dodáva Dobošová, dôvodová správa zákona uvádza, že páry rovnakého pohlavia nebudú mať možnosť vstúpiť do manželstva. Ľudskoprávne orgány ako Výbor OSN o hospodárskych, sociálnych a kultúrnych právach a Výbor pre ľudské práva opakovane zdôraznili, že diskriminácia na základe sexuálnej orientácie je zakázaná podľa medzinárodného práva v oblasti ľudských práv, informovala Dobošová.

Odvoláva sa pritom aj na to, že diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie zakazuje aj Európsky súd pre ľudské práva v článku 14 Európskeho dohovoru o ľudských právach. Okrem toho článok 2 Medzinárodného paktu o občianskych a politických právach stanovuje, že štáty nemôžu diskriminovať s ohľadom na práva ustanovené v Pakt, vrátane práva uzavrieť manželstvo a práva založiť rodinu, informuje Amnesty International Slovensko.

„Odňať párom rovnakého pohlavia možnosť uzavrieť manželstvo môže viesť k diskriminácii v iných oblastiach života vrátane prístupu k tovaru a službám. Zatiaľ čo vo Francúzsku a Veľkej Británii je možnosť civilného sobášu pre páry rovnakého pohlavia, v niektorých krajinách EÚ ako Chorvátsko, Maďarsko, Rumunsko a Litva bola diskutovaná alebo prijatá legislatíva meniaca definíciu manželstva. Slovensko sa k nim včera pripojilo,“ vysvetľuje Dobošová.

Členov Amnesty International Slovensko pritom znepokojil aj proces zmeny ústavného zákona, podľa nich sa konal bez celoplošnej diskusie a za neprítomnosti tých, ktorých sa to najviac týka. "Menšiny boli v prípade novely ústavného zákona o ochrane manželstva úplne vynechané," dodáva Amnesty vo svojom stanovisku.

Novelu ústavy, ktorá zavádza zmeny v justícii a chráni manželstvo schválili poslanci NR SR v stredu 4. júna. Právna norma, ktorú do národnej rady predložili vládny Smer-SD a opozičné KDH, okrem iného zavádza vetu:

"Manželstvo je jedinečným zväzkom medzi mužom a ženou. SR manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru". Novelu podporilo 102 zo 128 prítomných poslancov, 18 zákonodarcov bolo proti, traja sa zdržali, päť nehlasovalo.

Za ústavnú zmenu hlasovali všetci prítomní poslanci Smeru-SD a KDH, časť klubu OĽaNO, časť klubu SDKÚ-DS a Alojz Hlina. Proti boli všetci prítomní poslanci Mosta-Híd a SaS, Ján Mičovský (OĽaNO) a časť nezaradených poslancov. Novela nadobudne účinnosť od 1. septembra 2014.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu