Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Gašparovič vyjadril Obamovi sústrasť: Slovensko cíti smútok a bolesť

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič poslal sústrastný telegram prezidentovi Spojených štátov amerických Barackovi Obamovi k obetiam na životoch a materiálnym škodám spôsobených tornádom v štáte Oklahoma.

"Hlboko ma zasiahla správa o zničujúcich následkoch obrovského tornáda, ktoré pustošilo v Oklahoma City a vyžiadalo si veľký počet obetí na ľudských životoch vrátane detí. V mene občanov Slovenskej republiky vyjadrujem hlbokú sústrasť rodičom a príbuzným obetí tejto prírodnej katastrofy. Slovensko v dôsledku tejto tragédie pociťuje hlboký smútok a bolesť," napísala hlava štátu.

Najmenej 91 ľudí zabilo v pondelok mohutné tornádo, ktoré zdevastovalo predmestie Oklahoma City. Asi 145 osôb utrpelo zranenia, z toho mnohí veľmi vážne. Medzi obeťami je aj najmenej 20 detí. Počet mŕtvych môže ešte vzrásť, keďže záchranári stále prehľadávajú trosky zničených budov vrátane dvoch základných škôl. Americký prezident Barack Obama vyhlásil v Oklahome stav katastrofy, čo oblasti umožní rýchlejšie čerpať federálne zdroje. Vláda vyslala do Oklahomy krízový tím. "Touto komunitou sa prehnalo obrovské tornádo. Vieme, že máme veľa obetí," povedala na tlačovej konferencii guvernérka štátu Oklahoma Mary Fallinová.

Obrovské tornádo, ktorého šírka dosiahla asi tri kilometre, udrelo v pondelok okolo tretej hodiny poobede miestneho času a zanechalo za sebou spúšť. Meteorologický úrad zaradil tornádo na druhý najvyšší stupeň Fujitovej stupnice, pričom vietor uprostred živlu dosahoval rýchlosť až 320 kilometrov za hodinu, čo je viac než najsilnejší hurikán. Najviac postihnuté je predmestie Moore južne od Oklahoma City, kde živel zničil množstvo domov, dve školy aj nemocnicu a doslova odfúkol desiatky áut. Mesto dostalo varovanie od meteorológov 16 minút pred tornádom. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu