Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Meteorológovia varujú v USA pred ďalšími tornádami na Stredozápade

Séria tornád si v nedeľu vyžiadala v USA najmenej jedného mŕtveho Zobraziť galériu (3)
Séria tornád si v nedeľu vyžiadala v USA najmenej jedného mŕtveho (Zdroj: SITA)

SHAWNEE - Americkí meteorológovia dnes varovali pred ďalšími možnými tornádami a krúpami veľkosti bejzbalovej loptičky na Stredozápade po tom, ako v nedeľu tornáda zasiahli Oklahomu, Iowu a Kansas. O život prišli najmenej dvaja starší ľudia.

Najväčšie škody zrejme počasie spôsobilo v lokalite pre mobilné domy pri meste Shawnee, juhovýchodne od Oklahoma City. Miesto dostalo "smrteľný zásah", uviedol tamojší obyvateľ James Hoke, ktorý sa ukryl so ženou aj s dvoma deťmi. Ich mobilný dom zmizol.

Pred zlým počasím v USA meteorológovia varovali od stredy, no v nedeľu sa už vytvorili podmienky pre silné tornáda. Počas nedele sa neustále vysielali varovania pred búrkou, čo Mike Booth - šerif okresu Pottawatomie - ocenil. Inak podľa neho mohlo byť viac zranených.

Séria tornád si vyžiadala
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Oklahomská guvernérka Mary Fallinová vyhlásila núdzový stav v 16 okresoch. Miestne úrady tak mohli pre ľudí rýchlo zaobstarať potrebné potraviny a Oklahoma bola pripravená na federálnu pomoc, ak by to bolo nevyhnutné.

V meste Wichita v Kansase udrelo v nedeľu tornádo v blízkosti letiska krátko pred 16.00 hod. miestneho času. Tisíce domov a firiem zostali bez elektriny, pričom tornádo minulo najľudnatejšie oblasti najväčšieho kansaského mesta. Vietor dosahoval rýchlosť 177 kilometrov za hodinu.

Séria tornád si vyžiadala
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

V Oklahome zničili domy krúpy veľkosti golfovej loptičky. Na televíznych záberoch bolo vidieť značne poškodené objekty severovýchodne od Oklahoma City. Miestami boli hospodárske budovy zrovnané so zemou, na niektorých domoch strhlo strechy, uviedla agentúra AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu