Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Napĺňanie tisícročného proroctva desí svet: Príde posledný pápež a potom koniec!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: internet)

VATIKÁN – Rozhodnutie pápeža Benedikta XVI. abdikovať na pontifikát vyvolalo v niektorých kruhoch zaujímajúcich sa o teológiu zdesenie. Na svedomí to má proroctvo írskeho mnícha Malachiáša z roku 1139. Podľa neho totiž nastúpi na svätopeterský stolec posledný pápež. Špekuluje sa preto, či to bude znamenať zánik katolíckej cirkvi, jej komplexnú reformáciu alebo dokonca sa objavujú aj vízie, že tým myslel autor aj koniec sveta.

Samotná autenticita proroctva Malachiáša, ktorý bol v 12. storočí írskym arcibiskupom vyvoláva otázniky. Podľa viacerých zdrojov mali vzniknúť pri jeho návšteve Ríme rok pred nástupom pápeža Celestína II. Prorok mal napísať zašifrovaný zoznam 112 pápežov. Každého z nich popisuje latinskými prívlastkami, ktoré podľa vykladačov proroctiev vždy sedeli na zvoleného pápeža. Na 110 mieste zoznamu je napríklad heslo „De labore solus“ čiže „Dielo slnka“. Táto metafora má sedieť na 110. pápeža Karola Wojtylu, Jána Pavla II., keďže v deň jeho  narodenia došlo k zatmeniu slnka.

Benedikt XVI. je podľa proroctva predposledným pontifikom. K jeho menu je priradená metafora „Glória olivae“, či „Sláva olivy“. V deň jeho narodenia si katolícka cirkev pripomína smrť sv. Benedikta, ktorého rád má v symbole olivu.

Malachiáš Benediktovho nasledovníka a posledného pápeža označil ako „Peter Romanus“, ciže „Peter rímsky“. Tu sa začínajú vykladači proroctiev rozdeľovať. Podľa niektorých bude posledný pápež antikristom a to bude znamenať koniec cirkvi. Iní tvrdia, že v mesiaci júni roku nástupu posledného pápeža bude zničené mesto Rím a pápež sa bude musieť presťahovať. Počas jeho pontifikátu čaká svet vojna, či dokonca apokalypsa.

Viacerí si myslia, že podľa proroctva sa tak má stať nástupom posledného pápeža, ktorý bude čiernej pleti. V dostupných proroctvách však o tom nie je ani zmienka.

Dôveryhodnosť proroctiev Malachiáša, ktoré sa dokonca spomínajú vo viacerých filmoch, ako napríklad Meno ruže, však nahlodáva dátum ich zverejnenia. Objavili sa totiž vo Vatikáne až po 400 rokov od ich vzniku.

Viaceré zdroje tvrdia, že ich účelom je aj ovplyvňovanie pri výbere pápeža. Iba dvakrát v histórii vybral pápeža priamo boh. Prvého Petra a v roku 1500 počas konklávy preletela biela holubica oknom a pristála na hlave jedného z prítomných kňazov. Okamžite ho vraj vybrali za nového pápeža.

Posledných 200 rokov sa vždy pred voľbou rozoberajú a jednotliví kandidáti sa ich snažia využiť vo svoj prospech.

Známy je príbeh z roku 1958, keď chcel kardinál Francis Spellman naplniť proroctvo Malachiáša pomenovaním nového pápeža ako „Pastor et nautor“, „Pastier námorník“. New Yorský duchovný sa preto vybral na plavbu loďou naplnenou ovcami po rieke Tiber. Nakoniec mu to bolo málo platné a vyhral Angelo Giuseppe Roncalli známy ako pápež Ján XXIII, ktorý sa narodil v Benátkach. V meste, ktoré splodilo významných moreplavcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu