Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Enel spokojný s rozhodnutím FNM schváliť plán pre SE

BRATISLAVA - Talianska spoločnosť Enel, ktorá by mala ako 66-percentný akcionár vstúpiť do Slovenských elektrární, a.s. (SE) vyjadrila spokojnosť s odsúhlasením strategického investičného plánu Výkonným výborom Fondu národného majetku SR.

“Veľmi nás potešilo rozhodnutie Ministerstva hospodárstva SR a FNM, ktorí v piatok schválili nami predložený investičný plán pre SE”, uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti Enel Fulvio Conti. Taliansky investor verí, že tento plán prispeje k posilneniu pozície Slovenských elektrární ako kľúčového hráča v strednej a východnej Európe.

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa FNM Tatjana Lesajová strategický plán Slovensko definitívne akceptovalo a predstavuje rámcový dokument, z ktorého budú vychádzať všetky nasledujúce dokumenty. "Jeho schválením sa tak položil základ pre prípravu dlhodobého (10 rokov), strednodobého plánu (5 rokov) a ročných plánov, v ktorých budú detailne rozpracované všetky plánované transakcie vrátane zdrojov financovania," dodala Lesajová. Tieto plány budú predmetom rokovania orgánov SE a schvaľovania valným zhromaždením elektrární.

Na rokovaní Výkonného výboru fondu sa zúčastnil aj minister hospodárstva Jirko Malchárek, ktorý zdôraznil potrebu úzkej koordinácie činnosti oboch subjektov pri nasledujúcich krokoch spojených s predajom SE. Ďalšou odkladacou podmienkou pre vstup Enelu do SE je vypracovanie zákona o likvidácii jadrových zariadení ministerstvom hospodárstva. SE musia v rámci odkladacích podmienok previesť aj časť majetku, ktorý sa neprivatizuje. Vodná elektráreň Gabčíkovo by tak mala prejsť pod štátny podnik Vodohospodárska výstavba. Jadrová elektráreň V1 Jaslovské Bohunice, vyraďovací závod VYZ Bohunice a elektráreň A1 by mali byť súčasťou štátneho podniku GovCo.

Celý privatizačný proces by sa mal ukončiť ku koncu decembra tohto roku a talianska spoločnosť by tak definitívne vstúpila do elektrární od 1. januára 2006. Talianska spoločnosť podpísala 17. februára zmluvu o akvizícii 66 % akcií SE za 840 mil. eur, čo je približne 32 mld. Sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu