Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

FNM ešte stále neschválil investičný plán pre SE

BRATISLAVA - Fond národného majetku SR (FNM) sa opäť nezaoberal schvaľovaním investičného plánu pre Slovenské elektrárne, a.s. (SE), ktorý vypracovala talianska spoločnosť Enel. Prezident FNM Jozef Kojda pritom v utorok povedal, že vo štvrtok alebo v piatok sa bude schvaľovaním plánu zaoberať výkonný výbor fondu.

"Stále čakáme na vyjadrenie elektrární k otázkam, ktoré sme im v súvislosti s investičným plánom poslali. Fond by sa mal plánom zaoberať v najbližšom období," povedala pre agentúru SITA hovorkyňa FNM Tatjana Lesajová.

Minister financií Ivan Mikloš ako dočasný minister hospodárstva vyjadril začiatkom septembra spokojnosť s investičným plánom pre SE. "Strategický investičný plán pre elektrárne je napísaný stručne a veľmi dobre. V pláne nie sú žiadne požiadavky na verejné financie, čo bola jedna z podmienok pre schválenie tohto plánu," uviedol vtedy Mikloš.

Podľa neho jedinou záležitosťou v pláne, ktorá môže byť diskutabilná, je nevyplácanie dividend do roku 2012. "Tieto nevyplatené dividendy by však mali smerovať do ďalších investícií SE. Nevidím v tejto veci zásadný problém," uviedol Mikloš. Podľa neho by však investičný plán mohol byť vypracovaný podrobnejšie, ak by existoval zákon o zadnom palivovom cykle, s ktorým rezort hospodárstva mešká.

Taliansky investor a ministerstvo hospodárstva sa dohodli na konečnej verzii investičného plánu 14. augusta tohto roku. SE by mali podľa investičného plánu v budúcnosti investovať takmer 1,9 mld. eur, čo predstavuje viac ako 73 mld. Sk. Enel v investičnom pláne počíta s dostavbou 3. a 4. bloku Atómovej elektrárne Mochovce (EMO), s modernizáciou Tepelnej elektrárne Nováky, so zvýšením výkonu Jadrovej elektrárne V2 Jaslovské Bohunice a 1. a 2. bloku EMO a s výstavbou veterného parku a vodných elektrární. Financovanie investičných projektov zabezpečí taliansky investor zo svojich zdrojov a z nevyplatených dividend, ktoré sa od vstupu Enelu do elektrární do roku 2012 nebudú vyplácať.

V súčasnosti sa naďalej plnia odkladacie podmienky potrebné pre vstup Enelu do SE, ktoré riešia vyčlenenie elektrární A1 a V1 a závodu určeného na vyraďovanie jadrovoenergetických zariadení a vyčlenenie vodného diela Gabčíkovo do vodohospodárskej sústavy. Celý privatizačný proces by sa mal ukončiť ku koncu decembra tohto roku a talianska spoločnosť by tak definitívne vstúpila od 1. januára 2006 do SE ako 66-percentný akcionár. Talianska spoločnosť podpísala 17. februára zmluvu o akvizícii 66 % akcií SE za 840 mil. eur, čo je približne 32 mld. Sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu