Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Koncesionárske poplatky: Treba platiť aj za rádio vo vašom mobile

BRATISLAVA - Na Slovensku platíme za televízne a rozhlasové vysielanie verejnoprávnych médií koncesionárske poplatky. Mesiac vysielania Slovenskej televízie (STV) nás na poplatkoch vyjde na 100 korún, mesačná platba Slovenskému rozhlasu (SRo) je 40 korún.

Zákon však rozlišuje ,,obyčajných ľudí“ a podnikateľov a každému stanovuje iný spôsob platby. Situácia je jednoduchá. „Obyčajní ľudia“ platia koncesionárske poplatky len raz. To znamená, že môžu mať televízor a rádio v každej izbe, ale zaplatia len 100 korún do rozpočtu STV a 40 Sk pre rozhlas.

Občania
Poplatok zaplatený za domácnosť sa vzťahuje aj na počítače schopné prijímať televízny a rozhlasový signál, na prenosné televízory a rádiá, ale napríklad aj na autorádiá vo vozidlách, ktoré patria k domácnosti.

Živnostníci a podnikatelia
Druhá skupina platcov koncesionárskych poplatkov sú živnostníci a podnikatelia, či firmy, ktorí prijímače evidujú vo svojom účtovníctve. Za vysielanie verejnoprávnych médií platia podľa počtu prijímačov. Klasickým prípadom sú napríklad hotely - za každý televízor, ktorý je v izbe, musia zaplatiť 100 Sk. Rovnako treba platiť aj za jednotlivé rozhlasové prijímače, ktoré sa nachádzajú ako funkcia navyše napríklad v mobiloch či mp3 prehrávačoch. Absurdne musí vyznieť fakt, že za každý televízor, ktorý sa používa v budove súkromnej televízie, musí táto televízia platiť koncesionársky poplatok STV.

KTO POPLATKY NEPLATÍ
Od platenia koncesionárskych poplatkov sú oslobodení občania s ťažkým zdravotným postihnutím. Polovičnú sadzbu - teda 50 korún za televízor a 20 korún za rádio platia dôchodcovia, ktorí nežijú v jednej domácnosti s osobou s pravidelnými príjmami zo zárobkovej činnosti. Rovnako sú od poplatkov oslobodení cudzinci, ak ich pobyt na Slovensku nepresahuje tri mesiace v kalendárnom roku, zariadenia sociálnych služieb alebo humanitárne zariadenia, zariadenia Zboru väzenskej a justičnej stráže SR, predškolské zariadenia, školy, zdravotnícke zariadenia s lôžkovými oddeleniami, zastupiteľské úrady cudzích štátov a medzinárodné vládne organizácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu