Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Mikloš potvrdil pokutu pre Slovnaft vo výške 1,342 mld. Sk

BRATISLAVA - Minister financií Ivan Mikloš zamietol rozklad spoločnosti Slovnaft a potvrdil uloženie pokuty rafinérii vo výške 1,342 mld. Sk. "Proti tomuto rozhodnutiu sa nemožno odvolať. Rozhodnutie je konečné a je preskúmateľné súdom," informoval poradca ministra financií Peter Papanek.

Uložená pokuta sa vzťahuje na cenovú kontrolu, ktorú MF vykonalo v mesiacoch november a december minulého roka, pričom kontrolu zameral na dodržiavanie zákona o cenách za roky 2002, 2003 a za deväť mesiacov roka 2004. Uvedená kontrola vtedy podľa Mikloša zistila, že Slovnaft porušil v roku 2002 cenovú disciplínu vo výške 252,1 mil. Sk a o rok neskôr na úrovni 275,9 mil. Sk. Slovnaft zároveň za prvé tri štvrťroky minulého roka inkasoval neprimeraný zisk, čim porušil zákon vo výške 824 mil. Sk. Okrem toho spoločnosť nepredložila cenovým orgánom pravdivé informácie, za čo mu bola uložená pokuta vo výške 1 mil. Sk.

Správne konanie spojené s uložením pokuty pre Slovnaft pritom MF začalo 17. januára tohto roka. Proti uloženiu pokuty sa potom Slovnaft odvolal a Mikloš vrátil vec opäť na prvostupňové konanie. Mikloš vrátil správne konanie na prvý stupeň preto, aby bolo konečné rozhodnutie dokonale vyargumentované, pričom väčšinu námietok z rozkladu Slovnaftu považoval za neodôvodnenú. Jeho rozhodnutie súviselo aj s tým, aby sa minimalizovalo riziko neúspechu, ak by celý prípad skončil na súde. Súd pritom môže podľa ministra rozhodnutie zrušiť alebo potvrdiť. Slovnaft vtedy namietal, že vyvíja svoje aktivity v súlade s platnými zákonmi a jeho cenotvorba je v súlade so súťažným právom Európskej únie. Hovorkyňa firmy Kristína Félová zároveň uviedla, že podľa štúdie poradenskej firmy McKinsey dosahuje Slovnaft nižšiu ziskovosť ako porovnateľné ropné spoločnosti.

"Ziskovosť Slovnaftu meraná návratnosťou kapitálu bola vlani na úrovni 7,8 %, čo je výrazne nižšia ziskovosť ako 13,4 % v ropnom sektore," zdôvodnila Félová. Investori Slovnaftu tak podľa nej nedosiahli takú istú úroveň zisku, akú mohli dosiahnuť investovaním do iných ropných spoločností. Prvostupňový správny orgán MF, Sekcia systému verejnej vnútornej finančnej kontroly, následne rozhodol o opätovnom uložení pokuty v júli tohto roka. Preverované boli napríklad náklady na výskum a vývoj, provízie prevádzkovateľom čerpacích staníc za sprostredkovanie predaja pohonných hmôt a výška pokuty za predloženie nepravdivých údajov. Sekcia MF vtedy pôvodnú pokutu znížila o 11,4 mil. Sk. Dôvodom bolo uznanie nákladov na výskum a vývoj, ktoré súvisia so životným prostredím, marketingom a reklamou. Slovnaft ešte v júli podal rozklad aj voči tomuto rozhodnutiu, o ktorom mal rozhodnúť znovu minister financií. Ten podľa aktuálnych informácií pokutu potvrdil.

Rafinérska skupina Slovnaft dosiahla za minulý rok čistý zisk 10,098 mld. Sk, čo je vyše trojnásobný medziročný nárast. Čisté výnosy z predaja spoločnosť zvýšila o 26,6 % na 85,174 mld. Sk. Prevádzkový zisk spoločnosti dosiahol 12,548 mld. Sk a medziročne tak vzrástol takmer tri a polnásobne. Skupina Slovnaft spracovala za celý minulý rok 5 716,3 kiloton ropy a celkovo predala 5 609 kiloton rafinérskych výrobkov. Majoritným akcionárom spoločnosti je maďarská ropná a plynárenská spoločnosť MOL, ktorá drží v rukách 98,4 % akcií spoločnosti. Na ostatné právnické osoby pripadá 0,3 % a 1,3 % akcií Slovnaftu vlastnia individuálni akcionári.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu