Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Začali budovať rýchlostnú cestu z Košíc do Maďarska

Slávnostné poklopanie základného kameňa R4
Slávnostné poklopanie základného kameňa R4 (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/KECHNEC - Stavbári dnes oficiálne začali budovať štvorprúdovú rýchlostnú cestu R4, ktorá by mala skrátiť cestu z Košíc na maďarské hranice.

Nová komunikácia by mala okrem iného urýchliť prepravu z najväčšieho mesta východného Slovenska do Bratislavy, pretože vodiči sa skôr dostanú na existujúce diaľnice v Maďarsku a po nich je možné cestovať až k hlavnému mestu Slovenska.

Cesta R4 bude dlhá približne 14 kilometrov. Stavba si vyžiada asi 78 miliónov eur, peniaze by mali pochádzať zo zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu. Dielo vybuduje švédska spoločnosť Skanska, komunikáciu by mala dokončiť do konca roku 2012.

Komunikácia R4 sa bude končiť pri pohraničnej obci Milhosť. V budúcnosti by mala štvorprúdová cesta vyrásť aj na maďarskej strane. Na existujúcu diaľnicu sa v súčasnosti môžu vodiči pripojiť pri meste Miskolc, ktoré je od Milhosti vzdialené asi 60 kilometrov.

Diaľničné spojenie medzi Bratislavou a Košicami by výlučne po slovenskom území mala zabezpečiť cesta D1. Na jej dokončenie sú však podľa skorších odhadov potrebné viac než štyri miliardy eur. Predchádzajúca vláda chcela diaľnicu dobudovať prostredníctvom projektov verejno-súkromného partnerstva.

Predstavitelia súčasnej vlády v minulosti tvrdili, že by na stavbu diaľnic vo väčšej miere chceli využiť eurofondy. Náklady na dostavbu D1 sú však vyššie ako celkové zdroje Operačného programu Doprava. Cezeň Bratislava získava z Bruselu peniaze na rozvoj cestnej siete či železníc. Ministerstvo dopravy však podľa dostupných informácií zatiaľ neplánuje uprednostniť diaľnice pred budovaním rýchlostných ciest alebo komunikácií nižšej triedy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu