Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Bratislava chce predať podiel v spoločnosti České aerolínie

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISLAVA - Mesto Bratislava plánuje predať svoj podiel v spoločnosti České aerolínie (ČSA), a.s. Ide o 0,98-percentný podiel, ktoré získalo hlavné mesto bezplatne v privatizácii v roku 1992 od Fondu národného majetku ČR a SR.

Uviedla to hovorkyňa bratislavského primátora Beatrice Szabóová. O ich predaj sa mesto pokúšalo už niekoľkokrát, zatiaľ neúspešne. Buď nebol záujem zo strany kupujúcich, alebo bola ponúkaná kúpna cena nízka. "Podnikanie tejto spoločnosti nepatrí do komunálneho záujmu mesta. Navyše spoločnosť nevypláca dividendy, a preto bol schválený návrh na odpredaj týchto akcií," vysvetlila Szabóová opätovnú snahu o ich predaj.

V súčasnosti je platné uznesenie mestského zastupiteľstva z roku 2007. To stanovilo predaj akcií minimálne za cenu menovitej hodnoty jednej akcie. Prevod akcií navrhuje mesto formou verejnej obchodnej súťaže. Tá bude podľa hovorkyne vyhlásená po skompletizovaní všetkých potrebných podkladov pre súťaž, malo by tak byť ešte tento rok. "Cena bude známa až po vyhodnotení súťaže," dodala Szabóová.

Hlavné mesto má v súčasnosti podľa informácií na internetovej stránke www.bratislava.sk podiel v 15 spoločnostiach. Stopercentný podiel má v štyroch spoločnostiach - Dopravný podnik Bratislava (DPB), a.s., Odvoz a likvidácia odpadu (OLO), a.s., Mestský parkovací systém, s.r.o., a KSP, s.r.o. Väčšinový podiel má v dvoch spoločnostiach - Metro Bratislava, a.s. (66 %) a Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS), a.s. (59,28 %). V zvyšných spoločnostiach má 50-percentný alebo nižší podiel. Ide napríklad o spoločnosť Tehelné pole, a.s. (40 %), Bratislavská integrovaná doprava (BID), s.r.o. (35 %), Národné tenisové centrum, a.s. (20,52 %) či Incheba, a.s. (11,24 %). Dve z ďalších spoločností sú podľa stránky v konkurze.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu