Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Lesníci sa bránia, že postreky užívali veľkou väčšinou legálne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Lesníci z podniku Lesy SR sa bránia proti obvineniam z nezákonného chemického postreku v Národnom parku Nízke Tatry a vo viacerých chránených oblastiach. Tvrdia, že povolenie na aplikáciu chemických látok vlani mali, pretože ministerstvo životného prostredia v zákonnej lehote neodpovedalo na žiadosť o povolenie výnimky.

Povedal to dnes hovorca podniku František Král. Nedostatky podľa neho zistila kontrola iba pri jednom percente ošetrených plôch. "Použitie chemických prostriedkov na ostatnom území bolo plne v súlade s platnou legislatívou," povedal Král. Zákonnosť chemických postrekov kontrolovala Slovenská inšpekcia životného prostredia v Žiline, porušenie predpisov podľa lesníkov zistili inšpektori v ôsmich ošetrených porastoch pri Liptovskom Hrádku.

Hovorca poznamenal, že v prípade, ak sa ministerstvo životného prostredia k žiadosti o výnimku nevyjadrí, považuje sa to za jeho súhlas.

Postreky proti premnoženému drevokaznému hmyzu rozbehli lesníci v apríli minulého roka a po informáciách v médiách ich v júni zastavil vtedy nový minister životného prostredia Viliam Turský. O používanie kontaktných jedov na likvidáciu lykožrúta sa dlhodobo sporia s lesníkmi ochrancovia prírody. Aktivisti vlani napríklad obvinili Lesy SR, že na likvidáciu premnoženého lykožrúta používajú na Slovensku nepovolený prípravok. Lesníci vtedy obvinenia odmietli s tým, že ide iba o iný názov kontaktného jedu, ktorý sa bežne používa v poľnohospodárstve.

Rozdielne názory na premnožený drevokazný hmyz majú aj viacerí odborníci. Zhodujú sa však, že les sa dokáže ubrániť aj bez pomoci človeka, no bude mu to trvať výrazne dlhšie a časť lesa vyschne. Lesníci počítajú aj so znižovaním podielu smrekových porastov, ktoré drevokazný hmyz najviac ohrozuje.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu