Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Žiadosti o oddlženie podalo 33 nemocníc

Ministerstvo Zdravotníctva
Ministerstvo Zdravotníctva

BRATISLAVA - Žiadosti o oddlženie podalo na Ministerstvo zdravotníctva SR 33 nemocníc. Z toho 12 štátnych a 21 mimo pôsobnosti rezortu. Povedala to hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková. Konkrétne názvy zdravotníckych zariadení však neuviedla.

K výške požadovanej návratnej výpomoci sa hovorkyňa zatiaľ presne vyjadriť nevedela. "Celkový objem žiadaných peňazí sa vyčísliť nedá, pretože teraz sa všetky žiadosti posudzujú a zrátavajú," zdôvodnila. Ako však dodala, odhad ministerstva je približne na úrovni 130 mil. eur.

Zdravotnícke zariadenia mohli žiadosti spolu s vypracovaným podnikateľským plánom predkladať do konca augusta. Teraz ich bude vyhodnocovať komisia rezortu zdravotníctva a financií. Čas má do konca októbra. Najväčší dôraz sa bude klásť na návratnosť poskytnutých finančných prostriedkov.

O samotnom pridelení financií by sa malo rozhodnúť do konca novembra. Realizácia čerpania je naplánovaná do konca tohto roka. Výpomoc bude mať splatnosť 15 rokov s možnosťou odkladu začatia splácania o dva roky. Oddlžovať sa budú záväzky po lehote splatnosti ku koncu septembra minulého roka na úrovni istiny.

Vláda schválila koncepciu oddlžovania nemocníc ešte v polovici decembra uplynulého roka. Rezort zdravotníctva pôvodne navrhol tri možné alternatívy jednorazového oddlženia, a to návratnú finančnú výpomoc, prenesenie záväzkov na Slovenskú konsolidačnú, a.s. a dotáciu zo štátneho rozpočtu. Neskôr sa rozhodol pre prvý variant.

Celkový dlh v zdravotníctve dosiahol ku koncu minulého roka 8,229 mld. Sk (273,2 mil. €). V tom istom období predvlaňajšieho roka sa pohyboval na úrovni 8,074 mld. Sk (268 mil. €). Najväčšiu časť tvoril dlh zdravotníckych zariadení v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva. K 31. decembru uplynulého roka predstavoval 5,891 mld. Sk (195,5 mil. €).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu