Piatok14. jún 2024, meniny má Vasil, zajtra Vít

Cez bratislavské letisko prešlo v januári 50 330 cestujúcich

BRATISLAVA - Počet prepravených pasažierov na Letisku M. R. Štefánika - Airport Bratislava, a.s. sa v januári tohto roka medziročne zvýšil takmer dvojnásobne.

Ako informovala hovorkyňa letiska Želmíra Habánová, prvý mesiac tohto roka využilo služby bratislavského letiska 50 330 pasažierov. Vlani v januári pritom cez letisko prešlo 29 930 cestujúcich. Bratislavské letisko zrealizovalo minulý mesiac 1 772 pohybov, z čoho zhruba 82 % pripadá na medzinárodnú prepravu.

Najväčší podiel nárastu cestujúcich mala medzinárodná a pravidelná preprava. V rámci medzinárodných letov prepravila spoločnosť 47 917 ľudí, kým vlani v januári to bolo len 24 481 osôb.

Nepatrný pokles o 36 na 2 413 ľudí zaznamenalo letisko pri vnútroštátnej preprave. V rámci pravidelných letov sa počet prepravených ľudí zvýšil viac ako dvojnásobne z 23 414 na 46 927 osôb.

Nepravidelnú dopravu v januári využilo 3 084 pasažierov, čo je medziročný pokles o takmer deväť percent. V rámci ostatných pohybov prepravilo letisko 319 osôb.

Objem prepraveného nákladu v minulom mesiaci dosiahol 156,6 ton. Medziročne tak objem nákladu klesol o 1 008 ton. V rámci medzinárodnej prepravy pritom letisko evidovalo 154,9 ton prepraveného tovaru a vo vnútroštátnej preprave 1,7 tony. Objem prepravenej pošty predstavoval 48,77 ton, kým v januári minulého roka to bolo 128,9 ton.

Bratislavské letisko podľa Habánovej predpokladá zvýšený záujem o leteckú prepravu aj v tomto roku. "Predpokladáme, že počet prepravených pasažierov presiahne 1 mil. ľudí," povedala Habánová. Preto sa už v januári začali stavebné práce na rozšírení vybavovacích pultov a predajných priestorov.

Zároveň sa rozširujú parkovacie priestory pred letiskom a v roku 2006 by sa malo začať s rekonštrukciou a dostavbou odletovej haly, ktorá by mala byť ukončená pred letnou sezónou 2007.

Do letového poriadku od letnej sezóny by na bratislavskom letisku mali pribudnúť destinácie ako Kodaň, Manchester, Atény, Larnaka a Nice. Zvýšenie frekvencie letov avizuje letisko pri destináciách Košice, Rím, Londýn - Stanstead, Paríž - Orly, Barcelona a Mníchov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu