Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Raši je pripravený naliať peniaze do VšZP

Richard Raši
Richard Raši (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) sa krízy ani finančných problémov báť nemusí.

Minister zdravotníctva Richard Raši totiž po stredajšom rokovaní vlády vyhlásil, že v prípade potreby je pripravený naliať do najväčšej zdravotnej poisťovne na Slovensku zdroje vo forme navýšenia jej základného imania. "Pokiaľ by bol aktuálny cashový alebo vôbec finančný problém vo VšZP v dôsledku krízy a znižovania príjmov zo zdravotného poistenia, tak je toto jeden z nástrojov, ktorý môžeme použiť. Takže pokiaľ by situácia dospela do tohto štádia, tak sme pripravení to urobiť," vyhlásil Raši.

Na otázku akou sumou by štát poisťovni mohol pomôcť, minister odpovedal, že nechce rozprávať o niečom, čo ešte nie je. "Pokiaľ by bola potreba, musí VšZP ministerstvu zdravotníctva ako akcionárovi predložiť eventuálnu potrebu a na základe toho by sme toľko žiadali, ale momentálne táto situácia ešte nie je," vyhlásil minister. Podľa jeho informácií v súčasnosti poisťovňa problém nemá. V strede minulého týždňa mala na účte viac ako 16 mil. eur, čo podľa neho určite stačí. Za prvý štvrťrok tohto roku pritom VšZP eviduje v dôsledku krízy oproti predpokladom výpadok v príjmoch za ekonomicky aktívnych poistencov na úrovni 25 mil. eur.

Denník SME priniesol minulý týždeň informáciu, že VšZP mala na účte iba 5,7 mil. eur, čo jej postačuje maximálne ako jednodňová rezerva. Jej denné výdavky sú totiž na úrovni 5,5 mil. eur. Analytik zdravotníckeho think-tanku Health Policy Institute Peter Pažitný, ako aj predseda zdravotníckeho výboru v parlamente Viliam Novotný, sa pritom zhodli, že poisťovňa je zrelá na ozdravný plán. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) reagoval, že na základe predložených údajov a údajov zistených úradom nie je potrebné poisťovni uložiť povinnosť vypracovať ozdravný plán, nakoľko nie je z predložených dokladov preukázané, že by si neplnila záväzky voči poskytovateľom. Samotná poisťovňa dodala, že jej stav na účtoch poisťovne sa denne mení a že zdravotnú starostlivosť zabezpečuje v zmysle zákona.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu