Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Raši odkázal SDKÚ-DS, že sa nebude riadiť jej radami

Richard Raši
Richard Raši (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR sa nebude riadiť odporúčaniami SDKÚ-DS. Takto rezort reagoval na otvorený list poslancov Ivana Mikloša a Viliama Novotného, v ktorom ministra zdravotníctva Richarda Rašiho žiadajú, aby neodkladne navrhol vláde odvolanie predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Richarda Demoviča.

Dôvodom by mal byť postup úradu pod jeho vedením pri zániku Európskej zdravotnej poisťovne (EZP). Ministerstvo zároveň obvinilo zo situácie, v ktorej sa po zániku poisťovne ocitli jej klienti, predchádzajúcu vládu. "Upozorňujeme, že stav, v ktorom sa poistenci EZP po likvidácii zdravotnej poisťovne zo dňa na deň ocitli na ulici, je výsledkom práve predchádzajúceho vládnutia," povedala hovorkyňa MZ Zuzana Čižmáriková.

Poslanci SDKÚ-DS Ivan Mikloš a Viliam Novotný požiadali ministra zdravotníctva Richarda Rašiho, aby neodkladne navrhol vláde odvolanie predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Richarda Demoviča. Podľa členov opozičnej strany, stratil totiž odborné a morálne predpoklady, ako aj dôveryhodnosť na vykonávanie tejto funkcie. Dôvodom je postup úradu pri zániku EZP. "ÚDZS pod vedením Richarda Demoviča zlyhal v celom procese zániku EZP," uvádza sa v otvorenom liste ministrovi. Sú presvedčení, že opakovane pochybil tým, že nevyužil zákonom stanovené možnosti na minimalizáciu škôd. Záväzky poisťovne voči poskytovateľom zdravotnej starostlivosti tak pravdepodobne bude musieť znášať štát.

Celý proces okolo EZP začal v máji, keď spoločnosť Medical Care Holding Ltd., ktorá je jediným akcionárom poisťovne, doručila Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou oznámenie o zrušení poisťovne a jej vstupe do likvidácie. Najmenšia zdravotná poisťovňa vyhlásila, že odchádza z trhu verejného zdravotného poistenia a vstupuje do likvidácie kvôli zmenám v legislatíve týkajúcej sa zdravotných poisťovní. O poistný kmeň EZP prejavila záujem Apollo zdravotná poisťovňa, úrad však nariadil jeho dočasný a napokon aj bezplatný trvalý prevod na Spoločnú zdravotnú poisťovňu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu