Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Fabriku na polystyrén začali stavať bez stavebného povolenia

ŽILINA - Výstavba fabriky na výrobu zatepľovacieho polystyrénu na Bratislavskej ulici v Žiline, za ktorou stoja deti národniara Jána Slotu, sa začala bez právoplatného stavebného povolenia.

Vyplýva to zo zistení štátneho stavebného dohľadu, ktorý vykonal tento týždeň na stavenisku kontrolu. Investor síce disponuje právoplatným územným rozhodnutím a čiastkovými povoleniami na odstránenie budov v areáli, ktoré boli v zlom technickom stave, začal však aj novú stavbu. "Štátny stavebný dohľad konštatuje podozrenie zo spáchania správneho deliktu," informoval Jaroslav Pavlovič zo stavebného odboru mesta Žilina. Zistenia postúpia na majetkovo-právny odbor, ktorý rozhodne o pokute a stavebný úrad bude musieť podľa stavebného zákona začať konanie o legalizácii stavby. K záverom kontroly stavebník ani zhotoviteľ nemali podľa Pavloviča námietky, pre médiá sa odmietli vyjadriť.

Za projektom stojí žilinsko­beninská spoločnosť Slovben. Konateľkou spoločnosti je Alžbeta Porubcová, nevlastná dcéra Jána Slotu, jeho synovia Ján a Pavol sú v predstavenstve spoločnosti SH+, ktorá má fabriku prevádzkovať. Za porušenie stavebného zákona hrozí firme pokuta do 166-tisíc eur. "Zatiaľ môžeme skonštatovať, že investor na upozornenie stavebného úradu zastavil stavebné práce, ktoré boli evidentné nad rámec vydaných povolení," uviedol v utorok viceprimátor Žiliny Michal Horecký.

Vlani sa proti výstavbe fabriky v tejto lokalite zdvihla v Žiline vlna odporu. Pri výrobe zatepľovacieho polystyrénu by totiž podľa ekológa a urbanistu Dušana Mellnera z Občianskeho združenia Ekológia & Život unikal do ovzdušia škodlivý pentán. Môže sa teda očakávať zvýšená chorobnosť obyvateľstva a všetky škodlivé exhaláty z fabriky pôjdu priamo do centra, uviedol v auguste Mellner. Klimatické pomery v Žiline patria k najhorším na Slovensku. Mesto je charakteristické zlým odvetrávaním a množstvom dní s inverziou.

Mesto Žilina pred časom deklarovalo výhrady proti projektu. "Môj osobný názor je taký, že tento investičný zámer nie je celkom zosúladený s aktuálnym územným plánom mesta," uviedol primátor Ivan Harman. Ako dodal, na tomto mieste sa počíta s ľahkou priemyselnou výrobou, napríklad potravinárskou, ktorá nezaťaží životné prostredie ani dopravnú situáciu v okolí budúcej fabriky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu