Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Dôvera podľa úradu zadržala pol milióna eur, ktoré má vrátiť štátu

BRATISLAVA - Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera podľa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou zadržiava asi 511.000 eur (zhruba 15,4 milióna korún), ktoré by mala vrátiť štátu.

Pri ročnom zúčtovaní sa totiž zistilo, že štát zaplatil na preddavkoch za dôchodcov či študentov viac, než na základe ich reálneho počtu mal, povedal dnes predseda úradu Richard Demovič.

"Je to jednoznačné porušenie zákona," vyhlásil o postupe poisťovne Demovič. Zatiaľ nepriblížil, aký postih Dôvere hrozí. "V tejto chvíli neviem informovať o ďalších postupoch, pretože sú v štádiu rozpracovanosti," dodal.

Dôvera podľa predsedu úradu odmietla vrátiť štátu spomínanú sumu, pretože mala údajne výhrady voči údajom o počte poistencov zapísaných v centrálnom registri. "Zákon hovorí, že je záväzný počet poistencov štátu z centrálneho registra poistencov," poznamenal Demovič.

Úrad mal námietky voči hospodáreniu Dôvery aj vlani. V decembri jej vyčítal, že znížením základného imania poisťovne o 1,9 miliardy Sk (63,1 milióna eur) údajne ubrala z peňazí, ktoré boli pôvodne určené na platby pre lekárov či nemocnice. Dôvera naopak tvrdila, že išlo o peniaze akcionárov a nie príjmy z verejného zdravotného poistenia.

Súčasná vláda Roberta Fica v minulosti pôsobenie súkromných poisťovní na Slovensku kritizovala. Jej predstavitelia tvrdili, že sa neprimerane obohacovali z povinne platených odvodov. Z piatich existujúcich poisťovní sú tri súkromné a dve ovláda štát. Viac klientov majú štátom ovládané poisťovne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu