Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Podnikateľské prostredie sa koncom roka ďalej zhoršovalo

BRATISLAVA - Podmienky pre podnikanie na Slovensku boli koncom vlaňajška najhoršie za posledných štyri a pol roka. Index podnikateľského prostredia, ktorý pravidelne zostavuje Podnikateľská aliancia Slovenska, klesol vo štvrtom kvartáli uplynulého roka na 113,3 bodu zo 115,3 bodu v treťom štvrťroku. Ukazovateľ sa znižoval nepretržite od leta 2006.

Najväčší prepad zaznamenali v štvrtom kvartáli názory podnikateľov na hospodárenie štátu. Súčasnej vláde podľa nich chýba väčší záujem o zvyšovanie efektivity výdavkov štátneho rozpočtu, čo je predpokladom pre vytvorenie priestoru na zníženie daní. Zosilnela tiež kritika vysokého administratívneho zaťaženia podnikania a častých zmien zákonov, ktoré podnikatelia často považujú za neprehľadné a nezrozumiteľné.

V závere vlaňajška sa podľa firiem pre hospodársku a finančnú krízu zhoršila dostupnosť finančných zdrojov, narástli najmä náklady na získavanie pôžičiek. Kríza údajne oslabila aj spoľahlivosť a finančnú disciplínu obchodných partnerov. Naopak, najviac pozitívnych ohlasov medzi podnikateľmi mala v štvrtom štvrťroku v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom stálosť a predvídateľnosť hodnoty výmenného kurzu slovenskej koruny, čo súviselo s blížiacim sa januárovým prechodom na euro.

Zlepšilo sa tiež vnímanie regulácie cezhraničného obchodu a kvality a dostupnosti výrobných vstupov a pracovnej sily. PAS združuje podniky, ktoré dosahujú ročné tržby približne 367 miliárd korún (12,18 miliardy eur) a zamestnávajú okolo 64.000 pracovníkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu