Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

PAS: Podnikateľské prostredie je najhoršie od roku 2004

BRATISLAVA - Podnikateľské prostredie na Slovensku sa v treťom štvrťroku podľa Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) dostalo na najhoršiu úroveň za posledné štyri roky. Podnikateľom prekážajú najmä regulatívne zásahy vlády, nepredvídateľnosť novelizácií zákonov či vyhlásenia politikov proti energetickým monopolom. Vyplýva to z výsledkov prieskumu PAS, ktorá združuje podniky s ročnými tržbami v celkovej výške približne 367 miliárd korún (12,18 miliardy eur).

Index podnikateľského prostredia v treťom kvartáli klesol deviatykrát po sebe, keď sa dostal na úroveň 115,3 bodu. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom si pohoršil o necelá dva percentuálne body.

Medzi pretrvávajúce problémy zaradili podnikatelia neistotu vyplývajúcu z dĺžky trvania súdnych sporov, nedostatočnú kompetentnosť a nestrannosť sudcov. Podnikateľom prekáža tiež netransparentnosť a klientelizmus vo výberových konaniach. "Nedôveryhodne pôsobí financovanie niektorých politických strán," konštatuje sa v správe PAS.

Podnikateľský život sťažujú aj problémy s náborom kvalifikovaných pracovníkov či hospodárska politika štátu. Po prvý raz v histórii zaznamenala pokles položka prístup k finančným zdrojom. Dostupnosť úverov sa zhoršila v dôsledku svetovej finančnej krízy.

Naopak, zlepšenie v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom zaznamenala položka stálosť a predvídateľnosť hodnoty výmenného kurzu slovenskej koruny, čo súvisí s blížiacim sa termínom zavedenia eura. Ďalšou pozitívne hodnotenou položkou bola regulácia cezhraničného obchodu a úroveň infraštruktúry.

Kabinet premiéra Roberta Fica upravil viaceré reformy predchádzajúcej pravicovej vlády Mikuláša Dzurindu. K posledným patria opätovné otvorenie druhého dôchodkového piliera či väčší vplyv štátu na rozhodovanie najväčších energetických firiem o návrhoch cien pre domácnosti. Podnikatelia tieto opatrenia vnímajú skôr negatívne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu