Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

V obehu je stále zhruba 20% slovenských korún

BRATISLAVA - Aj po skončení duálneho obehu predstavuje podiel slovenských korún, ktoré sa nepodarilo z obehu stiahnuť, zhruba 20 %.

Podľa údajov Národnej banky Slovenska (NBS) sa totiž k 16. januáru podarilo stiahnuť z obehu viac ako 79 % hodnoty slovenských korún, ktoré boli v obehu k záveru roka 2007. Za celé 16-dňové obdobie duálneho obehu sa pritom podarilo stiahnuť zhruba 46 mld. korún, avšak aj po jeho skončení sa v obehu nachádza ešte viac ako 32 mld. korún. Ako ďalej informovala v pondelok na tlačovej besede členka Bankovej rady NBS Milena Koreňová, prvýkrát objem eurovej hotovosti v obehu prevýšil hodnotu slovenských korún 8. januára tohto roka. Podľa Koreňovej je však len otázkou času, kedy sa podarí z obehu stiahnuť aj zvyšok slovenských korún.

V obehu tak stále zostáva viac ako 70 mil. kusov korunových bankoviek a 554 mil. mincí. Podľa centrálnej banky sa pritom veľká časť tohto objemu nachádza v trezoroch bánk, pričom časť slovenských bankoviek a mincí je v zahraničí a časť u obyvateľstva. "Odhadujeme, že by sa nám z bankoviek malo vrátiť zhruba 93 % naspäť do národnej banky," konštatovala Koreňová, pričom dodala, že z mincí by sa malo vrátiť zhruba 63 %.

Aj keď je celkovo proces zavedenia novej euromeny na Slovensku hodnotený ako veľmi dobre zvládnutý, bankám určité problémy spôsobuje návrat mincí od subjektov druhotného predzásobenia. Podnikatelia sa v rámci neho mohli predzásobiť novými bankovkami a mincami na lepšie zvládnutie duálneho obehu. Podľa Mileny Koreňovej však banky, ako aj centrálna banka, zaznamenávajú v poslednom období návrat mincí z predzásobenia ako aj návrat štartovacích balíčkov.

Podľa jej slov im to spôsobuje problémy vzhľadom na nutnosť uskladňovať okrem nových bankoviek a mincí aj veľké množstvo slovenských korún, ktoré sa sťahujú z obehu. "Nie je štandardné, aby sa z predzásobenia tie mince vracali," konštatovala Koreňová. Ako ďalej doplnila, tento stav bol spôsobený jednak veľkým množstvom objednanej eurohotovosti ako aj jej zlou štruktúrou.

Napriek menším nedostatkom pri zavádzaní eura do hotovostného aj bezhotovostného obehu od 1. januára 2009 zhodnotil prechod na novú menu vládny splnomocnenec pre zavedenie eura Igor Barát ako bezproblémový. "Zavedenie eura vrátane celého duálneho obehu prešlo na Slovensku hladko, plynulo a bez akýchkoľvek systémových problémov," konštatoval Barát.

Celý proces pritom označil za najrozsiahlejší organizačno-technický projekt v histórii SR. K jeho úspešnému zavŕšeniu podľa jeho slov prispeli banky, obchod ako aj verejnosť. Ocenil však aj prácu médií. "Pri tomto procese zohrávali nezastupiteľnú úlohu aj médiá," povedal Igor Barát. Verejnosti pritom poďakoval za trpezlivý a zhovievavý prístup.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu