Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slovnaftu klesol zisk o viac ako polovicu

Slovnaft
Slovnaft

BRATISLAVA - Čistý zisk rafinérskej a petrochemickej spoločnosti Slovnaft do konca septembra sa medziročne znížil o 56 percent na 2,68 miliardy korún (88,96 milióna eur). Dôvodom sú podľa spoločnosti plánované odstávky výrobných zariadení, posilňovanie koruny a pokles cien ropy.

Čisté tržby podniku naopak stúpli o pätinu na 97,65 miliardy Sk (3,24 miliardy eur). Slovnaft o tom dnes informoval na svojej internetovej stránke.

Prevádzkový zisk spoločnosti sa za prvé tri kvartály prepadol medziročne o viac než polovicu na 3,29 miliardy korún (109,21 milióna eur). "Pod tento vývoj sa podpísali realizácia plánovanej generálnej revízie kľúčových výrobných jednotiek, posilnenie slovenskej meny (...) a významný pokles ceny ropy v treťom štvrťroku," uviedol Slovnaft.

Nižší dopyt po plastoch v hlavných odberateľských krajinách sa negatívne prejavil na tržbách za petrochemické výrobky, ktoré klesli asi o desatinu na 13,95 miliardy korún (463,06 milióna eur). Naopak, tržby z predaja rafinérskych výrobkov vzrástli o 27 percent na 81 miliárd Sk (2,69 miliardy eur). Potiahol ich rast kótovaných cien ropy a ropných produktov.

Slovnaft, ktorý je aj najväčším predajcom pohonných látok na Slovensku, spracoval za prvých deväť mesiacov roka 4,3 milióna ton ropy, čo je medziročne o 3,4 percenta menej. Ku koncu septembra spoločnosť prevádzkovala 209 čerpacích staníc.

Slovnaft patrí do maďarského koncernu MOL, ktorý v ňom kontroluje 98,4 percenta akcií. Zvyšok vlastnia ostatné právnické osoby a individuálni akcionári.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu