Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Štát navýšil v bratislavskom letisku imanie, dôvodom je terminál

Bratislavské letisko.
Bratislavské letisko.

BRATISLAVA - Štát dnes na mimoriadnom valnom zhromaždení navýšil základné imanie v spoločnosti bratislavského Letiska M. R. Štefánika o 200 miliónov korún (6,64 milióna eur) na 6,9 miliardy Sk (229 miliónov eur).

Dôvodom je výstavba nového terminálu. Informovala o tom hovorkyňa letiska Dana Madunická. Akcionári, ktorými sú ministerstvo dopravy a Fond národného majetku, plánujú do konca roku 2010 posilniť imanie ešte dva razy až do výšky 2,1 miliardy korún (69,7 milióna eur), pričom náklady na výstavbu terminálu a rekonštrukciu odletovej haly sa odhadujú na 2,8 miliardy korún (92,9 milióna eur) bez dane z pridanej hodnoty.

Štvrtinu nákladov pokryje letisko z vlastných zdrojov, podľa Madunickej spoločnosť požiada o úver. Do tendra na terminál a obnovu haly sa prihlásili traja uchádzači. Ich ponuky letisko vyhodnocuje a víťaz by mal byť známy do konca roka. Po dokončení projektu by malo najväčšie slovenské letisko zvládnuť ročne vybaviť asi päť miliónov pasažierov.

Jeho ročná kapacita je v súčasnosti zhruba 2,6 milióna cestujúcich, za prvých deväť mesiacov tohto roka vybavilo viac ako 1,8 milióna ľudí. Väčšinu akcií bratislavského letiska chcela bývalá vláda Mikuláša Dzurindu predať, súčasný kabinet premiéra Roberta Fica však privatizáciu zrušil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu