Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Fico: Zvyšovanie povinného poistenia áut je neracionálne

"Odmietame zvyšovanie cien PZP a diaľničných poplatkov, lebo sa tým nič nerieši."

BRATISLAVA - Opatrenia na zvyšovanie povinného zmluvného poistenia motorových vozidiel (PZP) a diaľničných nálepiek majú podľa predsedu strany Smer Róberta Fica neracionálny základ.

"Odmietame zvyšovanie cien PZP a diaľničných poplatkov, lebo sa tým nič nerieši, len sa naháňajú zisky súkromným spoločnostiam s licenciou na poskytovanie PZP," uviedol Fico na utorkovej tlačovej besede. Podľa neho takéto opatrenia len zaťažujú obyčajných ľudí, zvlášť v súčasnej situácii všeobecného zvyšovania cien.

Strana Smer chce na októbrovej schôdzi NR SR predložiť návrh novely zákona o PZP, podľa ktorej by cena PZP nemohla vzrásť v období rokov 2005 a 2006.

"K nárastu cien dochádza preto, lebo vláda nerieši narastajúci dlh, ktorý v súčasnosti predstavuje zhruba 9,6 mld. Sk," konštatoval poslanec NR SR za Smer Juraj Blanár.

Ako ďalej dodal, dlh vznikol ešte pred januárom 2002 po monopolizácii Slovenskej poisťovne a zahŕňa žiadosti o bolestné a odškodné za sťažené spoločenské uplatnenie. Cieľom predkladanej novely je podľa Blanára zabezpečiť, aby maximálny nárast PZP bol len na úrovni inflácie.

Zvyšovaním diaľničných poplatkov chce podľa Blanára vláda riešiť financovanie diaľnic. Podľa neho však predpokladaný výnos z diaľničných nálepiek na úrovni 1,5 mld. Sk nie je na to dostatočný objem.

"Jediné čo robí vláda je, že prenáša zvyšovanie cien na občanov, čo v konečnom dôsledku znižuje ich mobilitu a zvyšuje nezamestnanosť," konkretizoval Blanár. Smer preto podľa neho navrhuje zvyšovanie cien diaľničných nálepiek len v kontexte nárastu inflácie, pričom tieto poplatky by mali slúžiť na údržbu diaľnic.

Strana Smer predkladanou novelou nerieši problém financovania diaľnic alebo zníženia dlhu poisťovní. Cieľom novely je podľa Fica zamedzenie rastu ziskov súkromných a nadnárodných spoločností na úkor zaťaženia občanov s priemernými a podpriemernými zárobkami. "Z používania auta sa predsa nemôže stať luxus," zhrnul Fico.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu