Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

SPP sa zaoberá možnosťou úpravy ceny plynu

SPP
SPP

BRATISLAVA - Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) sa myšlienkou úpravy cien zemného plynu pre domácnosti počas tohto roka už zaoberá. Cena zemného plynu pre domácnosti podľa šéfa Rady pre reguláciu Jozefa Holjenčíka s najväčšou pravdepodobnosťou vzrastie.

"Mimoriadne pozorne sledujeme vývoj cien ropy a ropných produktov na svetových trhoch a myšlienkou úpravy cien sa vo vnútri spoločnosti zaoberáme. Zatiaľ tak nerobíme, ale nedá sa vylúčiť, že pri ďalšom negatívnom vývoji budeme musieť podať návrh na nevyhnutnú cenovú úpravu ešte v tomto roku," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa SPP Dana Kršáková.


Cena zemného plynu pre domácnosti podľa šéfa Rady pre reguláciu Jozefa Holjenčíka s najväčšou pravdepodobnosťou vzrastie. "Asi budeme musieť reagovať na vývoj ceny ropy na svetových trhoch. Zatiaľ nie sme pesimistickí, ale asi v dohľadnej dobe budeme musieť meniť cenu plynu," povedal na energetickej konferencii EEE 2008 Holjenčík. Šéf regulačného úradu nevedel spresniť o koľko by cena plynu mohla stúpnuť, keďže Slovenský plynárenský priemysel ešte nepožiadal o zvýšenie ceny plynu. Podľa Holjenčíka ak sa pozitívne nezmení situácia na svetových trhoch s ropou, cena plynu vzrastie v druhej polovici budúceho roka. Cenu plynu pre slovenské domácnosti na súčasnej úrovni drží podľa šéfa regulačného úradu ešte silnejúci výmenný kurz slovenskej koruny voči americkému doláru, ktorý podobne ako cena ropy Brent tiež vstupuje do ceny zemného plynu.


Podľa Holjenčíka rast ceny ropy na svetových trhoch ovplyvní aj cenu tepla pre domácnosti. Šéf regulačného úradu očakáva, že prvé cenové návrhy na zvýšenie ceny tepla pre domácnosti od tepelných spoločností, regulačný úrad obdrží v auguste respektíve v septembri tohto roka.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu