Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Podľa Počiatka sa zdroje na rozvoj bratislavského letiska nájdu

Ján Počiatek
Ján Počiatek

BRATISLAVA - Minister financií Ján Počiatek predpokladá tri zdroje financovania rozvoja osobného terminálu na bratislavskom letisku. Priamo zo štátneho rozpočtu to však v prípade letiska podľa neho nie je nutné.

Vzhľadom na charakter tohto projektu bude možné vytvoriť v spolupráci s komerčnými bankami nejaký finančný rámec, uviedol minister financií v reakcii na stredajšie rozhodnutie vlády o financovaní rozvoja letiska z vlastných a verejných zdrojov.

"Ďalšou z možností je použitie štátnych finančných aktív," povedal Počiatek. Schválený materiál o letisku podľa neho ešte nebol podnikateľským plánom, ktorý by jasne hovoril o tom, aká bude hotovostná situácia projektu v budúcnosti. Podľa toho sa uvidí, aké sú možnosti. Minister financií vyslovil presvedčenie, že nebude problém postaviť taký podnikateľský plán, ktorý umožní zvýšenie kapitálovej účasti štátu v podniku cez štátne finančné aktíva. Počiatek teraz očakáva, že bratislavské letisko vypracuje svoj podnikateľský plán a začne ho obhajovať.

Vláda na svojom stredajšom zasadnutí rozhodla, že bratislavské letisko sa bude rozvíjať v najbližších rokoch len z vlastných zdrojov a verejných prostriedkov. Kabinet tak uprednostnil prvý variant financovania rozvoja osobného terminálu na letisku v Bratislave pred druhou možnosťou, ktorá počítala so založením spoločného podniku spoločnosťou Letisko M. R. Štefánika - Airport Bratislava a strategickým partnerom. Premiér Robert Fico zdôvodnil rozhodnutie vlády tým, že je potrebné zhodnocovať strategický majetok štátu vrátane letiska, a preto ho ani neplánuje predávať.

Orientačné stavebné náklady na rozvoj terminálu v dvoch etapách predstavujú spolu 8,578 mld. Sk, k tomu je potrebné pripočítať aj odhadované náklady na inžiniersko-projektovú činnosť v objeme 157,3 mil. Sk. Celkovo tak ide o sumu 8,735 mld. Sk. Do roku 2010 by mala byť podľa ministra dopravy Ľubomíra Vážneho zrealizovaná prvá fáza prvej etapy projektu v objeme 2,8 mld. Sk, ale tak, aby počet cestujúcich na bratislavskom letisku mohol vzrásť približne na 3,5 mil. ročne. V prvej fáze by mala byť pri terajšom termináli pristavená novostavba terminálu.

Na prvú fázu je podľa ministra dopravy potrebných 1,7 mld. Sk z uvedených 2,8 mld. Sk. V druhej fáze by mala nasledovať modernizácia a rekonštrukcia súčasného terminálu do roku 2013 za 1,1 mld. Sk. "Myslím, že vieme tento proces zvládnuť a do roku 2010 zabezpečiť plynulé financovanie," povedal minister dopravy Ľubomír Vážny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu