Piatok7. jún 2024, meniny má Róbert, zajtra Medard

Eurozóna sa už o desať dní rozrastie o Cyprus a Maltu

BRUSEL - Počet členských štátov Európskej únie využívajúcich spoločnú európsku menu sa už o 10 dní rozšíri o ďalšie dve, a to o Cyprus a Maltu. Eurom sa tak bude každodenne platiť v pätnástich krajinách, v ktorých spolu žije 320 mil., ľudí z celkového počtu 495 miliónov občanov v celej Európskej únii.

Praktické prípravy v týchto dvoch malých stredomorských krajinách sú v plnom prúde. Banky, maloobchodníci a spotrebitelia sú zjavne dostatočne pripravení na zmenu meny. Informovala o tom Európska komisia.

V záujme toho, aby boli banky a podniky od 1. januára schopné bez problémov uskutočňovať transakcie v eurách, dostali v predstihu zásoby eurobankoviek a euromincí. Na pomoc pri oboznamovaní sa s novou menou dostali občania v dostatočnom čase pred zavedením eura k dispozícii "mini-kolekciu" euromincí.

Napríklad na Malte je vysoká úroveň cirkulácie hotovosti, a preto tamojšia centrálna banka už niekoľko mesiacov vyzývala občanov, aby si hotovosť uložili do bánk, čo by pomohlo znížiť objem hotovosti, ktorú si budú musieť po zavedení eura zameniť. V krajine bolo povinné duálne uvádzanie cien už od 11. júla 2007.

Cyprus a Malta prijmú euro 1. januára 2008 pri kurze 0,585274 cyperských libier (CYP) a 0,429300 maltských lír (MTL) voči euru, t.j. jedna cyperská libra zodpovedá hodnote 1,71 eura a jedna maltská líra hodnote 2,33 eura.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu