Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ministerstvo práce odkázalo učiteľom: Zabudnite na vyššie dôchodky!

Rezort ministerky Tomanovej zvýhodnenie učiteľov odmieta.
Rezort ministerky Tomanovej zvýhodnenie učiteľov odmieta.

BRATISLAVA - Učitelia majú smolu. Rezort Viery Tomanovej totiž nesúhlasí s ich požiadavkou na vyššie dôchodky a skorší odchod do penzie. Problémom nie sú len chýbajúce peniaze. Takéto riešenie by bolo podľa ministerstva práce nespravodlivé. Školskí odborári však argumentujú, že majú podobne náročné povolanie ako vojaci či policajti. Len do dôchodku idú podstatne neskôr.

Odborári sa svoje požiadavky snažili najskôr pretlačiť cez svoj rezort a nový školský zákon. Ten ich však odkázal na ministerstvo práce, ktoré dôchodky rieši. A to v zákone o sociálnom poistení. Práca učiteľov je podľa Jána Gašperana nedocenená, preto si pedagógovia zaslúžia nielen vyšší plat a dôchodok, ale aj skorší termín odchodu do penzie. „Psychické aj fyzické zaťaženie je momentálne v školách vysoké. Kto neskúsil učiť, možno to nevie. Ale nech skúsi a uvidí, že je to naozaj tak,“ povedal nedávno šéf školských odborov. Učitelia dnes odchádzajú do dôchodku po šesťdesiatke.

Ministerstvo práce však túto myšlienku odmietlo. Učitelia tak môžu na viac peňazí počas jesene života zabudnúť. Rovnako je to aj s predčasnou penziou. „V sociálnom poistení sú garantované rovnaké práva pre všetky osoby zúčastnené na tomto systéme,“ vysvetlila Novému Času Daniela Rodinová z ministerstva.

Učitelia nie sú spokojní ani so svojimi platmi. Chceli by zarábať aspoň 1,2 násobku priemernej mzdy - čiže okolo 23 500 korún. No podľa údajov štatistického úradu dnes poberajú len o niečo viac ako 16-tisíc korún.

Porovnanie priemernej mzdy:

poľnohospodárstvo 14 186 Sk
priemyselná výroba 19 671 Sk
stavebníctvo 15 308 Sk
školstvo 16 089 Sk
verejná správa 25 296 Sk
zdravotníctvo 16 520 Sk
energetika 29 461 Sk

Zdroj: Štatistický úrad SR, údaje za 2. štvrťrok 2007
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu