Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Lukoil chce rafinérie v strednej Európe, vlády blokujú predaj

LONDÝN - Ruská ropná spoločnosť Lukoil by chcela kúpiť rafinérske spoločnosti v strednej Európe, avšak vidí "protekcionizmus", na základe ktorého považuje akvizície za nemožné.

Viceprezident spoločnosti Lukoil Leonid Fedun v stredu uviedol, že ropná skupina by chcela kúpiť poľské spoločnosti PKN a Lotos, ako aj rakúsku rafinériu OMV a maďarský MOL. Odpor vlád sa však zdá byť neprekonateľný. "Hovoria o voľnom obchode, avšak nedovolia nikomu kúpiť ich domáce aktíva," povedal Fedun novinárom na brífingu v Londýne.

Fedun ďalej uviedol, že Lukoil je prirodzeným kupcom poľských rafinérií, pretože je ich dodávateľom ropy, avšak dodal, že "ideologicky sa Poľsko nechystá predávať svoje aktíva". Poľský premiér v stredu uviedol, že sú potrebné kroky na fúziu firiem PKN a Lotos. Vláda chce vytvoriť "národného šampióna" a chrániť sa tak pre zahraničnými akvizíciami.

Viceprezident ruského koncernu dodal, že Lukoil diskutoval s bankármi o možnom postupe pri OMV, avšak plán stroskotal ešte pred vytvorením priameho návrhu, pretože politický odpor v Rakúsku znemožňuje takýto plán. Fedun uviedol, že Lukoil sa zaujímal tiež o MOL, ktorý sa v súčasnosti bráni proti nepriateľskej ponuke od OMV, ale predpokladá, že maďarská vláda nepustí do firmy žiadneho zahraničného kupca.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu