Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Aktivisti neuspeli - diaľnica zrejme povedie ponad Považskú Bystricu

BRATISLAVA - Občianski aktivisti z Považskej Bystrice, ktorí protestujú proti tzv. mestskému variantu riešenia diaľnice D1 na úseku Sverepec - Vrtižer, dnes neuspeli v odvolacom konaní pred senátom Najvyššieho súdu (NS) SR.

"Nevylučujeme možnosť obrátiť sa aj na európsky súd. Odvolania bude zvažovať naša právna zástupkyňa. Ideme v tejto kauze už jedenásty rok a nevykašleme sa na to," povedal konateľ občianskeho združenia Diaľnica a príroda Juraj Smatana. Spolu s ostatnými protestujúcimi občanmi sa zasadzuje za riešenie dopravnej situácie v meste výstavbou tunela okolo Považskej Bystrice.

Územné rozhodnutie Krajského stavebného úradu (KSÚ) v Trenčíne, ktoré počíta s tzv. mestským variantom diaľnice ponad Považskú Bystricu s diaľničným privádzačom na území mesta, potvrdil svojím rozhodnutím aj Najvyšší súd (NS) SR. Proti územnému rozhodnutiu pred rokom namietali dve občianske združenia Diaľnica a ľudia, Diaľnica a príroda, ako aj občania z Považskej Bystrice a celú vec riešili žalobou na Krajskom súde (KS) v Trenčíne. Ten v máji 2006 ich žalobu zamietol a nespokojní občania sa odvolali na NS SR. Podľa dnešného rozhodnutia NS krajský súd svojím rozhodnutím nepotvrdil, že sa stavba diaľnice ponad mesto bude realizovať. Vytvoril sa tak len právny základ na realizáciu stavby, ku ktorej podľa predsedu senátu NS nemusí ani dôjsť. NS rozsudok krajského súdu potvrdil ako vecne správny. Územným rozhodnutím sa podľa predsedu senátu NS Jozefa Hargaša stavba nerealizuje. K jej realizácii dochádza až na základe stavebného rozhodnutia, vydaného v stavebnom konaní.

"K porušeniu práva na priaznivé životné prostredie takýmto rozhodnutím nemohlo reálne dôjsť," povedal Hargaš, a dodal, že tak nemohlo dôjsť k vyhoveniu žaloby a NS ako odvolací súd ju považuje za neopodstatnenú. Proti rozhodnutiu NS sa nemožno odvolať.

"Stavebné konanie sa týka realizácie konkrétneho variantu, tam ho už nie je možné meniť. Predpokladá sa, že tam sa občania budú domáhať svojich práv, ale dosiahnu len nejakú kompenzáciu svojich práv. Nemôžu už dosiahnuť to, aby tá diaľnica cez mesto nešla," povedala právna zástupkyňa žalobcov Eva Kovačechová.

Stavebný úrad je viazaný územným rozhodnutím, dodala. "Odchádzam z tejto sály s tým, že celý ten opakovaný proces nemá žiadnu váhu," povedal pre agentúru SITA konateľ občianskeho združenia Diaľnica a ľudia Jaroslav Dunaj. Podľa neho sa súd nezaoberal obsahom dôkazov a argumentov, ktoré hovoria o environmentálnom dopade projektu diaľnice na ľudí v Považskej Bystrici.

Možnosť vyjadriť sa občanom k výstavbe diaľnice považuje konateľ OZ Diaľnica a príroda Juraj Smatana za maškarádu pre Európsku úniu. "Desiatky miliónov korún, venované na posudzovanie vplyvu na životné prostredie, ktoré skončili odporúčaním tunelu okolo Považskej Bystrice boli teraz vyhlásené za niečo, čo úrad má mať, aby mohol rozhodnúť, že diaľnica pôjde cez mesto," povedal Smatana. Zároveň varoval, že podobný postup sa môže zopakovať aj v Čadci, a investori budú môcť aplikovať podobný postup pri každej stavbe, ktorú považujú za verejnoprospešnú.

"Súčasná dopravná situácia v Považskej Bystrici je veľmi zlá. Doposudzovali a dovydierali nás k tomu, že je dopravný kolaps, spôsobený odkladaním riešenia," povedal Smatana. Podľa neho, keď sa však začne stavba diaľnice, zablokuje sa jedna z kľúčovým križovatiek v meste a doprava skolabuje. Podľa neho občania v stavebnom konaní už nemajú šancu ovplyvňovať variant diaľnice, môžu si nárokovať len nejaké odškodnenia. "Závisí aj od európskych orgánov, či zafinancuje mestský variant diaľnice," uviedol Smatana z OZ Diaľnica a príroda.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu