Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Výsluhové dôchodky by mali dostávať aj hasiči a horská služba

BRATISLAVA - Hasiči a členovia Horskej záchrannej služby by mali mať od budúceho roka podobne ako policajti či vojaci nárok na výsluhový dôchodok. Ministerstvo vnútra to navrhuje v novele zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, ktorú predložilo do pripomienkového konania.

Ak by navrhované zmeny prijal parlament, hasiči a horskí záchranári by po novom mohli dostávať výsluhový dôchodok po pätnástich odpracovaných rokoch. Podľa predlohy by im ho štát vyplácal po dovŕšení 55. narodenín. V roku 2009 by sa mala táto hranica znížiť na 52 rokov a v nasledujúcom roku na 50. Riadny dôchodkový vek je v súčasnosti u mužov 62 rokov, čo bude po prechodnom období platiť aj pre ženy.

Výsluhový dôchodok sa poberá doživotne. Po pätnástich odpracovaných rokoch majú zatiaľ policajti nárok na dôchodok vo výške 30 percent zo základu, ktorý sa vypočíta zo služobného platu policajta. Po tridsiatich odslúžených rokoch sa dôchodok môže zvýšiť až na 60 percent základu. Ak mal policajt či vojak najmenej desať rokov iné zamestnanie, po dosiahnutí riadneho dôchodkového veku mu okrem toho vzniká nárok aj na starobný dôchodok. Rovnaké pravidlo by platilo aj pre hasičov a horskú službu.

Okrem výsluhového dôchodku by mali hasiči a členovia horskej služby získať aj ostatné sociálne výhody členov silových zložiek, ako napríklad invalidný výsluhový dôchodok či odchodné.

Ministerstvo návrhy zmien odôvodňuje tým, že zamestnanie hasičov a členov horskej služby je podobne fyzicky a psychicky náročné ako povolanie policajtov a vojakov; a najmä v staršom veku ho už neraz nie je možné vykonávať.

Samotné platy hasičov sú v priemere nižšie ako mzdy policajtov i vojakov, čo sa výrazne nezmení ani od júla, keď sa im platy valorizujú o päť percent. Najnižší možný plat hasiča stúpne od budúceho mesiaca na 7840 korún, najvyšší na 27.420 korún. Ešte o niečo nižšie platy majú horskí záchranári.

Ministerstvo tiež predložilo do pripomienkového konania návrh, podľa ktorého by mali policajti od budúceho roka dostávať príspevok na bývanie do výšky 7000 korún. Podobnú zmenu už minulý mesiac prijal parlament pre vojakov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu