Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Majetkové priznania nepodal podľa Gála každý piaty funkcionár

Gábor Gál
Gábor Gál (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Približne každý piaty verejný funkcionár si nesplnil povinnosť a nepodal majetkové priznanie. Novinárom to dnes povedal šéf parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Gábor Gál.

Ak funkcionár nepodá priznanie, hrozí mu pokuta vo výške jeden až trojnásobku mesačného platu. Celkovo podľa neho výbor udelil pokuty v hodnote približne troch miliónov korún.

"Za účinnosti tohto zákona už vedieme vyše 200 konaní. Vyrubili sme skoro tri milióny korún pokuty. Štatisticky to vychádza, že každý piaty verejný funkcionár nespĺňa túto svoju povinnosť," povedal Gál.

Povinnosť odovzdávať majetkové priznania platí od októbra 2004, rozšírená bola od roku 2006. Týka sa napríklad ministrov, poslancov, ale aj napríklad nominantov štátu v akciových spoločnostiach či štátnych podnikoch. Celkovo ide o niekoľko stoviek ľudí, ktorí sú vo funkciách v súčasnosti. K nim sa pripočítajú ďalší, ktorí už vo funkciách nie sú. Majetok priznávajú na troch rôznych formulároch - po nástupe do funkcie, každý rok počas jej výkonu, aj 30 dní po uplynutí roka od jej skončenia.

Priznanie nepodal napríklad bývalý minister hospodárstva Pavol Rusko či súčasný šéf verejnoprávnej STV Radim Hreha. Výbor podľa Gála tieto prípady zatiaľ len rieši, o pokute ešte nerozhodol.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu