Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vplyv výkyvov počasia na ekonomiku: Môže dosahovať až 561 miliárd dolárov ročne!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Najnovšia štúdia skupiny Allianz nazvaná „Biznis s počasím – Ako sa spoločnosti môžu chrániť pred výkyvmi počasia“ zdôrazňuje, že ekonomický vplyv zvyšujúcej sa premenlivosti počasia niekoľkonásobne prevyšuje škody, ktoré spôsobujú prírodné katastrofy.

Podľa štúdie vplyv každodenných výkyvov počasia na ekonomiku Európskej únie môže celkovo dosahovať až 561 miliárd USD (413,17 miliardy EUR) ročne. Na porovnanie, celý svet v roku 2012 postihlo 905 prírodných katastrof, z ktorých až 93 % bolo spôsobených počasím, pričom spôsobili škody za 170 miliárd dolárov.

To znamená, že priame náklady spojené s výkyvmi počasia sú až trojnásobne vyššie ako škody po prírodných katastrofách. Pritom škody spôsobené extrémnym počasím rastú, posledné tri roky vyplatili poisťovne každý rok približne 70 miliárd dolárov, kým v 80. rokoch bol ročný priemer 15 miliárd USD.

Dobrým príkladom sektora, ktorý čelí veľkému riziku finančnej straty v dôsledku zlého počasia, je maloobchod. A toto riziko sa ešte zvyšuje v predvianočnom období, keď sa obrat mnohých obchodov niekoľkonásobne zvyšuje.

Veľký výpadok príjmov môže spôsobiť napríklad husté sneženie, ktoré znemožní prísť zákazníkom nakupovať, alebo nezvyklé počasie, ktoré zníži dopyt po sezónnych produktoch na vianočných trhoch. Počasie tak ovplyvňuje predvianočnú spotrebu zákazníkov a nepriamo tak vplýva aj na počet darčekov pod vianočným stromčekom.

Na Slovensku v súčasnosti Allianz-SP zohľadňuje finančné straty spôsobené extrémami počasia ako následok majetkovej škody. Ide o poistenie prerušenia prevádzky, keď živelnou udalosťou dôjde k majetkovej škode na budove alebo zariadení prevádzky, čím je pozastavená výroba.

Následne týmto výpadkom výroby sú spôsobené finančné straty na tržbách, pričom náklady spojené s chodom prevádzky je potrebné uhrádzať naďalej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu