Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Do konca tohto roku musíme využiť z EÚ ešte 1,42 mld. eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko musí zo zdrojov Európskej únie do konca tohto roku dočerpať záväzky rokov 2010 a 2011 v objeme 1,418 mld. eur v siedmich z jedenástich operačných programov. Najviac z tejto sumy treba ešte použiť na projekty v programe Doprava, a to 441,354 mil. eur.

Vyplýva to zo stavu čerpania európskych štrukturálnych fondov a Kohézneho fondu v terajšom končiacom sa programovom období 2007 až 2013 ku koncu februára.

V programe Informatizácia spoločnosti zo spomínaných záväzkov zostáva v tomto roku vyčerpať ešte vyše 290 mil. eur, v programe Životné prostredie 245,685 mil. eur, v programe Výskum a vývoj viac ako 237 mil. eur a v programe Vzdelávanie 184,617 mil. eur. V programe Bratislavský kraj je potrebné využiť zvyšných 12,34 mil. eur a v programe Technická pomoc takmer 7 mil. eur.

"V spolupráci s Európskou komisiou a s jej ponúknutou flexibilitou sa snažíme nájsť riešenia mimo zmeny nariadení Európskeho parlamentu a Rady," povedal v pondelok podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny.

"Tento proces nám bude jasnejší v priebehu apríla, kde dospejeme k tomu, že vieme sa vysporiadať s dočerpaním týchto záväzkov bez zmeny nariadení, čo by bolo pre nás aj pre Európsku komisiu prijateľnejšie," dodal. Ak by to podľa Vážneho nevyšlo, na základe dohody s Bruselom by boli potrebné zmeny nariadení. Aby nevyužité peniaze EÚ neprepadli, Slovensko by ich mohlo dočerpať do konca roku 2014, teda o rok neskôr.

Zo záväzku roku 2010 využila SR ku koncu februára 84,70 % schválených finančných prostriedkov EÚ. Nevyužité peniaze za uvedený rok ešte zostávajú v štyroch z jedenástich programov - Vzdelávanie (podiel čerpania záväzku 3,15 %), Informatizácia spoločnosti (3,89 %), Výskum a vývoj (72,72 %) a Životné prostredie (99,51 %).

Zo záväzku roku 2011 bolo v závere predošlého mesiaca využitých 39 % európskych zdrojov. Nulové čerpanie týchto peňazí mali programy Vzdelávanie, Informatizácia spoločnosti a Výskum a vývoj. Program Životné prostredie využil 14,43 %, Doprava 21,16 %, Bratislavský kraj 28,91 % a Technická pomoc 54,05 %. Zvyšné štyri programy záväzok na rok 2011 už využili.

SR zároveň musí do konca roku 2014 vyčerpať ďalších 1,701 mld. eur z peňazí EÚ na rok 2012. Podiel čerpania tohto záväzku zatiaľ dosiahol 9,97 %. Program Zdravotníctvo ako jediný už využil všetky určené peniaze z minulého roka. Regionálny operačný program čerpá spomínaný záväzok na 46,01 % a program Zamestnanosť a inklúzia na 7,23 %. Program Konkurencieschopnosť a hospodársky rast využil 0,41 % vlaňajšieho záväzku a sedem programov vykazuje nulové čerpanie.

Do konca súčasného programového obdobia sa podľa Vážneho v mechanizmoch využívania eurofondov už nedá veľa urobiť. "Súhlasím s tým, že niekedy sme si ten režim urobili prísnejší a horší, ako od nás požaduje Európska komisia. Pre nové programové obdobie máme vytýčené ciele, ktoré hovoria o zjednodušení a odbyrokratizovaní mechanizmu europomoci a zatraktívnení eurofondov ako takých," povedal po rokovaní Rady vlády SR pre Partnerskú dohodu na roky 2014 - 2020. "Musíme nastaviť Partnerskú dohodu tak, aby implementácia bola ľahšia, aby sme odtiaľ vylúčili duplicitné kroky v projektovaní, implementácii a kontrole eurofondov," dodal Vážny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu