Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Američania berú šetrenie vážne: Zatvorili Biely dom!

Biely dom
Biely dom

WASHINGTON - Sídlo amerických prezidentov, washingtonský Biely dom, je od dnešného dňa až do odvolania pre verejnosť neprístupný. Toto opatrenie súvisí s rozpočtovými škrtmi, ktoré si vynútili obmedzenie časti plánovaných výdavkov.

Ako informovala agentúra Reuters, zrušené boli aj dlho pripravované školské výlety a neplatné sú aj vstupenky, ktoré si občania zaobstarali cez svojich kongresmanov. Zatiaľ podľa Reuters nie je jasné, kedy bude Biely dom znova pre verejnosť otvorený. Jeho uzavretie by malo týždenne priniesť úsporu 74.000 dolárov.

Opatrenie kritizujú opoziční politici, ktorým sa nepozdáva selektívny prístup americkej administratívy k ochrane prezidentského páru. Upozorňujú na to, že uzavretím Bieleho domu pre verejnosť sa možno ušetrí na agentoch bezpečnostnej služby, ale finančne náročné aktivity prezidenta Baracka Obamu a jeho ženy Michelle, ktoré nie sú nevyhnutné, nie sú nijako obmedzované.       

Uzavretie Bieleho domu sa nepáči ani školákom, ktorí prišli o výlet. Žiaci St. Paul's Lutheran School z Waverly, štát Iowa, "zavesili" na Facebook video, v ktorom sa vstupu do Bieleho domu doslova domáhajú. "Biely dom je náš dom! Dovoľte nám ho navštíviť!" kričia deti pred kamerou a pred sebou držia aj plagáty so svoju požiadavkou.   

Od marca platí v USA tzv. sekvester, čo sú automatické rozpočtové škrty, ktoré zasiahli prakticky všetky oblasti verejného života. Vláda sa tak musí do konca septembra, keď sa končí fiškálny rok, zaobísť bez 85 miliárd dolárov. Avizovala už, že bude musieť skrátiť pracovný čas niektorým štátnym zamestnancom, pretože ich nemá z čoho zaplatiť. Menej peňazí bude na obranu, zdravotníctvo, vzdelanie, ale aj na bežnú štátnu agendu.

Biely dom zavrel svoje brány pre školské zájazdy po útokoch z 11. septembra 2001. Školské exkurzie sa obnovili vo februári 2002 a dočasne boli znova prerušené na jar roku 2003 v súvislosti s americkou inváziou do Iraku. Návštevníci sa do sídla amerických prezidentov vrátili až v septembri 2003.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu