Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

EÚ má nový rozpočet: Prečítajte si, koľko miliárd dostane Slovensko!

Lídri krajín EÚ Zobraziť galériu (2)
Lídri krajín EÚ (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Lídri krajín Európskej únie sa definitívne dohodli na konečnej podobe rozpočtu únie na roky 2014 až 2020. Vyplýva to z príspevku, ktorý zverejnil prezident EÚ Herman Van Rompuy na sociálnej sieti Twitter. Nová podoba rozpočtu únie hovorí o výdavkoch na úrovni 960 mld. eur, čo predstavuje 1 % hrubého domáceho produktu zoskupenia.

Oproti poslednému kompromisnému návrhu tak ide o ďalšie škrty o 12 mld. eur. Podobu rozpočtu, ku ktorej premiéri členských krajín dospeli po viac ako 24 hodinách rokovaní, však bude musieť ešte schváliť Európsky parlament. Tento proces môže trvať niekoľko mesiacov.

"Bola to ťažká noc, ale myslím si, že si Slovensko veľmi pomohlo," povedal na margo rokovaní premiér SR Robert Fico. Slovensko do spoločného rozpočtu únie v nasledujúcom sedemročnom období odvedie zhruba 7 mld. eur, naše príjmy však presiahnu 20 mld. eur.

Na kohéziu, teda odstraňovanie regionálnych rozdielov, sme v cenách z roku 2011 získali zhruba 13,1 mld. eur. V predchádzajúcom období to bolo vyše 11 mld. eur. V objeme získaných finančných prostriedkov na kohéziu sme s 344 eurami na obyvateľa za rok dvojkou v Európe. Predbehlo nás len Estónsko. Na summite sa nám potvrdil aj vyšší príspevok na vyraďovanie dvoch blokov elektrárne Jaslovské Bohunice, a to zo 105 na 200 mil. eur.

Polepšiť by si mali aj naši farmári. Lídri únie na summite povolili väčšie presuny financií z programu rozvoja vidieka na priame platby pre poľnohospodárov. Doposiaľ bol tento transfer možný len do úrovne 15 %. "Vďaka tomuto riešeniu sa úroveň priamych platieb v Slovenskej republike zvýši z 210 na 246 eur na hektár v bežných cenách," povedal Fico. "Už sa dostávame na úroveň našich susedov, už nebudú môcť mať slovenskí poľnohospodári pocit, že sú diskriminovaní v porovnaní s inými," vyhlásil.

Hoci sme od Bruselu získali na ďalšie roky viac finančných prostriedkov, ako v poslednom sedemročnom období, Slovensko má dlhodobo problémy s ich čerpaním. Doteraz sme z nich minuli len zhruba 38 %. Premiér si veľa sľubuje od presunu kompetencií pod úrad vlády a od zmeny legislatívy. "Chceme pristúpiť k novelizácii zákona o verejnom obstarávaní v skrátenom konaní. Dnes je to verejné obstarávanie, ktoré spôsobuje ťažkosti pri čerpaní fondov ako takých," uzavrel Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu