Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Hollande: Francúzsko a Nemecko nesú zodpovednosť za zachovanie EÚ

Francois Hollande
Francois Hollande (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande, ktorý včera bilancoval doterajšie pôsobenie v Elyzejskom paláci, mieni zintenzívniť boj proti nezamestnanosti v krajine, v ktorej sa už 17 mesiacov neustále zvyšuje počet ľudí bez práce.

Tento trend chce zvrátiť najneskôr do konca budúceho roka, vyhlásil po šiestich mesiacoch pôsobenia vo funkcii hlavy štátu.

Podľa jeho slov sa síce k tejto téme už všetko povedalo, ale všetko ešte neurobilo. Práve preto vyzval zamestnávateľov a zamestnancov k historickému kompromisu a súčasne naznačil, že ak sociálni partneri nebudú konať, prijme rozhodnutia francúzska vláda. Zároveň vyzval k flexibilite podnikov a bezpečnosti pre zamestnancov.

"Neprežívame iba krízu, zažívame celosvetovú zmenu," vyhlásil prezident v prítomnosti premiéra Jeana-Marca Ayraulta a dodal, že zvládnutie tejto zmeny vyžaduje svoj čas. Popri boji proti nezamestnanosti označil Hollande za svoj najdôležitejší cieľ trvalý hospodársky rast. V tom nie sú rozhodujúce aktuálne názory, ale stav Francúzska za päť rokov. "Nepripravujem riešenie pre nasledujúce voľby, ale pre ďalšiu generáciu," vyhlásil a poznamenal, že pre vzostup je potrebná stabilita pre investorov a dôvera spotrebiteľov.

Podľa francúzskeho prezidenta musí solidaritu s Francúzskom, ktoré musí demonštrovať predovšetkým konkurencieschopnosť a spoľahlivosť, dať najavo aj Nemecko. Spoločne s Angelou Merkelovou by mali dostať Európu vpred a vypracovať kompromisy. Nesmie sa urobiť nič, čo by oslabilo tento vzťah, vyplynulo zo slov najvyššieho francúzskeho predstaviteľa.

Často za problematické označované francúzsko-nemecké vzťahy označil Francois Hollande za dobré a pripomenul svoje časté kontakty s nemeckou kancelárkou. Súčasne poukázal na inú východiskovú politickú situáciu v spolkovej republike, čo rešpektuje aj s ohľadom na blížiace sa parlamentné voľby.

Varoval však, že by sa na verejnosti iné názory nemali zneužívať proti druhej strane. Obe krajiny by mali zabezpečiť zachovanie Európskej únie, zdôraznil francúzsky prezident a dodal: "To je naša zodpovednosť."

Na margo dlhovej krízy Francois Hollande uviedol, že je za vyplatenie novej finančnej pomoci Grécku. Najnovší úsporný balík aténskej vlády je tvrdý, Grécko čaká teraz na podporu EÚ a MMF. Pre francúzskeho prezidenta je pomoc Grécku otázkou integrity eurozóny, vyplynulo z jeho slov.

Nový sýrsky opozičný blok vníma Francois Hollande ako prvý šéf západnej krajiny ako legitímne zastúpenie krajiny, čo potvrdil, keď vyhlásil, že Paríž uznáva sýrsku národnú koalíciu ako jediné zastúpenie sýrskeho ľudu. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu