Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nemecko urobí všetko pre ochranu eura, tvrdí Schäuble

Wolfgang Schäuble
Wolfgang Schäuble (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká vláda urobí v rámci svojich kompetencií všetko pre záchranu eura. Vyhlásil to v utorok nemecký minister financií Wolfgang Schäuble.

"Sme odhodlaní urobiť všetko potrebné pre udržanie eura ako dôveryhodnej meny," povedal minister. Riziká vyplývajúce z nedodržania tohto záväzku označil za "úplne nepredvídateľné". "Bez eura ako globálnej rezervnej meny s rastúcim významom by bola globálna ekonomika oveľa menej stabilná," zdôraznil minister a dodal, že členské štáty menovej únie nemajú inú možnosť, ako znižovať vysokú úroveň svojich dlhov.

Nemecký minister financií tiež uviedol, že vláda v Berlíne neodobrí žiadne riešenie dlhových problémov Grécka, ktoré by trhy vyhodnotili ako neudržateľné. K situácii v krajine, ktorá čerpá finančnú pomoc, sa bližšie nevyjadril s tým, že treba počkať na správu "trojky" zástupcov veriteľských inštitúcií, teda Európskej centrálnej banky (ECB),

Medzinárodného menového fondu (MMF) a Európskej komisie (EK). Očakáva sa, že správa konštatuje nedostatočný pokrok pri plnení reforiem, ku ktorým sa zaviazali Atény výmenou za poskytnutie záchranného programu a Grécko bude potrebovať viac času na dosiahnutie rozpočtových cieľov. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu