Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Fico by rád kúpil SPP: Peniaze však nemáme

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Možnosť odkúpiť 49% podiel Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) štátom je pre premiéra Roberta Fica (Smer-SD) stále reálnou alternatívou.

Uvažuje o tom aj napriek správe z rezortu hospodárstva, v ktorej sa uvádza, že na to Slovensko nemá. "My dnes nemáme peniaze na kúpu SPP. To by sme museli riešiť úverom. Pravdepodobne tento úver by bol potom postupne splácaný z časti dividend tohto podniku. Museli by sme hovoriť o tom, aká je perspektíva SPP, pretože, priznám sa, že francúzski a nemeckí akcionári vôbec nepomohli tomuto podniku, práve naopak," konštatoval však premiér.

Správa, ktorá sa dnes vrátila šéfovi rezortu hospodárstva Tomášovi Malatinskému (nominant Smeru-SD) na prepracovanie, však jasne hovorí, že súčasný finančný stav na účtoch štátnych finančných aktív (ŠFA) nedovoľuje ich použitie na uplatnenie predkupného práva SPP. "Myslím si, že materiál, ktorý je predložený, sa prednostne zaoberá otázkou prevodu na iného majiteľa, nevenuje sa dostatočne možnosti odkúpenia štátom," objasnil Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu