Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Fico: Mach ako kandidát na predsedu ÚVO je pasé

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Kandidát KDH na predsedu ÚVO, ktorým by mal byť Peter Mach, je „pasé“, hovorí predseda vlády Robert Fico.

„Ak mestá a obce povedali dnes pánovi Machovi nie, no tak pán Mach prestáva dnes pre nás existovať a čakáme na ďalší návrh, ktorý predloží opozícia na obsadenie tohto úradu,“ uviedol Fico po svojom vystúpení na sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Verejné obstarávanie je podľa premiéra v katastrofálnom stave, lebo úrad nemá predsedu a ten by sa mal zúčastňovať pri tvorbe nového zákona o verejnom obstarávaní. Súčasný zákon podľa premiéra doslova paralyzuje verejné obstarávanie. „Riešením pre Úrad pre verejné obstarávanie nie je stranícka nominácia – čisto stranícka nominácia – a to taká, že niekto má problém s niekým ho uložiť, tak ho tam uložia. To predsa nemôže pomôcť verejnému obstarávaniu,“ povedal.

Predseda KDH Ján Figeľ už požiadal o stretnutie premiéra, s ktorým chce problém okolo nominácie prerokovať, podľa neho je Mach jeden z možných kandidátov strany. Podľa neho spĺňa profesionálne aj etické predpoklady. „Pán Fico zrejme sľúbil tento post zamestnávateľom na svojom rokovaní na Bôriku a následne začal komunikáciu o tom, že to patrí predsa opozícii, tak, ako to sľúbil v marci. Táto dvojkoľajnosť teraz znamená akoby oprávnenie a zároveň zodpovednosť dvoch, teda opozície a zamestnávateľov dohodnúť sa na kontrolnom orgáne. Nepovažujem to za dobré východisko,“ povedal Figeľ. Ak to má byť len teatrálne gesto alebo nejaká hra, tak na tom KDH nebude participovať. „Ak sa chce vláda kontrolovať sama, treba to povedať rovno. Ak má na to sociálnych partnerov, treba to povedať rovno,“ dodal Figeľ.

Vláda podľa Fica rešpektuje, že toto miesto má obsadiť opozícia, ale rovnako si treba uvedomiť, že sú to najmä obce a mestá so zamestnávateľmi, ktorí sú najčastejšie v kontakte s verejným obstarávaním. Preto považuje Fico za logickú požiadavku, aby sa opozícia dohodla so zamestnávateľmi a ZMOS-om, kto bude v čele ÚVO. Fico hovorí, že nechcú nič naťahovať, ale čisto stranícka nominácia nič v ÚVO nevyrieši.

Figeľ si myslí, že v kontrolných funkciách musia byť ľudia, ktorí obstoja nielen odborne, ale aj eticky. „Iba odborníkov poznám aj takých, ktorí spôsobujú predaj derivovaných derivátov, bublín a prázdnych krabíc,“ povedal predseda KDH. Podľa neho musí mať človek, ktorý pôjde do tejto funkcie, aj skúsenosti a odvahu prijímať zodpovedné rozhodnutia.

Kandidáta na predsedu ÚVO má aj Združenia miest a obcí Slovenska - je ním piešťanský primátor Remo Cicutto.

Ak spomínaná dohoda nebude, Fico už avizuje, že veci zoberie do rúk vláda, lebo nemôže čakať večne. „Veď sa dva mesiace iba hádajú a potom si rozdelili posty ako keď sa seká saláma. Jeden si zobral NKÚ, druhý si zobral ÚVO,“ povedal. Informáciu o nominantovi by privítal do najbližšieho rokovania vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu