Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Kaník kritizuje nekoncepčné zvyšovanie platov v zdravotníctve

Ľudovít Kaník
Ľudovít Kaník

BRATISLAVA - Pri riešení zvyšovania platov lekárov a zdravotných sestier sa podľa poslanca Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS) zabudlo na platové ohodnotenie iných zdravotníckych pracovníkov.

„Je to druhé chybné rozhodnutie. Prvým bolo riešenie platov lekárov,“ povedal počas rozpravy k návrhu zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek. Problémy, ktoré podľa neho vyvolá neriešenie platov iných zdravotníckych pracovníkov, považuje za nášľapnú mínu v rezorte zdravotníctva. „Ministerstvo zdravotníctva na to malo myslieť, malo vidieť súvislosti,“ povedal Kaník.

Predseda zdravotníckeho výboru Viliam Novotný (SDKÚ-DS) upozornil v rozprave na to, že ak zvýšenie platov sestier a pôrodných asistentiek nebude kryté reálnym zvýšením zdrojov v zmluvách s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, môže to spustiť novú špirálu zadlžovania. Podľa neho je potrebné o tom, ako sa upravia zmluvy s poskytovateľmi, diskutovať aj so súkromnými zdravotnými poisťovňami. „Akosi sme si zvykli diskutovať len so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou,“ povedal Novotný.

Poslanec Štefan Zelník (SNS) sa obáva toho, že zvýšenie platov sestier a pôrodných asistentiek nie je kryté zvýšením zdrojov pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. „Môže to viesť k zániku mnohých odborných ambulancií,“ povedal opozičný poslanec. Poslanec Novotný priznal, že situácia v ambulanciách je v súvislosti so zvýšením platov zdravotných sestier „komplikovanejšia“.

Na základe navrhovaného zákona by si sestry a pôrodné asistentky mali prilepšiť od apríla tohto roka. Ich priemerný mzdový nárok by sa mal v porovnaní s výškou mzdy za prvý polrok uplynulého roka zvýšiť v priemere o 23,89 %. Aktuálne je pritom v zdravotníckych zariadeniach na Slovensku zamestnaných 32 710 sestier a 1 769 pôrodných asistentiek. Zákon sa však dotkne aj 3 100 sestier pracujúcich v detských domovoch.

Navrhované členenie minimálnych mzdových nárokov sestier a pôrodných asistentiek nezohľadňuje kvalifikačný stupeň vzdelania, čo sestry žiadali vo svojej petícii. Rešpektuje však dĺžku praxe a dosiahnutý stupeň vzdelania na získanie odbornej spôsobilosti na výkon odborných pracovných činností a získanie odbornej spôsobilosti na výkon špecializovaných pracovných činností. Pre sadzby minimálnych mzdových nárokov rezort zdravotníctva navrhuje zaviesť valorizačný mechanizmus, a to percento medziročného rastu minimálnej mzdy.

Sestry ešte pri predložení zákona do pripomienkového konania informovali, že návrh Ministerstva zdravotníctva SR akceptujú. Podľa neho bude mať nastupujúca sestra alebo pôrodná asistentka bez praxe minimálny nárok na 640 eur mesačne. Po troch rokoch sa minimum zvýši na 666,20 eura mesačne a ďalej bude v trojročných intervaloch rásť tak, že po 33 rokoch praxe bude mať sestra nárok na minimálne 928 eur na mesiac.

Predsedajúci schôdze Milan Hort krátko po 19:00 ukončil prvý rokovací deň 28. schôdze Národnej rady SR. Poslanci budú v rokovaní pokračovať v stredu od 9:00.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu