Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Rezort školstva zvýši finančné prostriedky: Na akú pomoc sú určené?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Rezort školstva v nadchádzajúcom školskom roku 2024/2025 zvýši finančné prostriedky určené na pomoc a podporu deťom a žiakom. Po novom sa však pomoc a podpora bude poskytovať z väčšej časti z prostriedkov štátneho rozpočtu. Zvýšený bude aj počet úväzkov pre podporné profesie. Informoval odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR.

"Rozšírené a zvýšené financovanie podporných opatrení pomôže školám zvládať náročné situácie pri vytváraní podmienok na vzdelávanie detí so špeciálnymi potrebami a v zlepšovaní duševného zdravia," poznamenal minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD). Tieto opatrenia majú prispievať k rozvoju jednotlivca a vytváraniu prostredia, v ktorom sa každé dieťa cíti akceptované, vítané a podporené.

archívne video

Košice začínajú s modernizáciou Steel Arény, stáť bude vyše 5,7 milióna eur (Zdroj: TASR/František Iván)

Pomoc bola doteraz financovaná primárne z európskych zdrojov. S prechodom na štátny rozpočet sa má zvýšiť aj počet úväzkov podporných profesií. Ako priblížili z rezortu, v školskom roku 2023/2024 pôsobilo v školách na Slovensku 7498 pedagogických asistentov, 1357 členov školského podporného tímu a 335 pomocných vychovávateľov, resp. rodičovských asistentov. Od školského roku 2024/2025 bude podľa nich v školách na Slovensku pôsobiť 9498 pedagogických asistentov, 2892 členov školského podporného tímu a 1008 nepedagogických zamestnancov zabezpečujúcich sebaobslužné úkony.

Nové spôsoby prideľovania pracovných úväzkov

"Zmeny vo financovaní si vyžadujú nové spôsoby prideľovania pracovných úväzkov pre pedagogických asistentov. Väčšina pracovných úväzkov bude už financovaná zo štátneho rozpočtu, s minimálnym pokrytím 70 percent počtu úväzkov financovaných z európskych zdrojov v predchádzajúcom školskom roku," uviedli z ministerstva.

Ako avizovali, školy budú môcť požiadať o dodatočné pracovné úväzky pre pedagogických asistentov zo štátneho rozpočtu prostredníctvom individuálneho zberu požiadaviek v máji 2024, a to prostredníctvom webovej aplikácie na www.vykazy.sk. Doplnili, že rozhodovanie o týchto požiadavkách bude zohľadňovať reálnu potrebu a udržateľnosť pozícií podľa aktuálnej situácie v školách.

Viac o téme: PomocDetiFinancieŠkolaRezort školstva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu